4.2 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialPensionarii vor primi mai multi bani dupa aprobarea bugetului

Pensionarii vor primi mai multi bani dupa aprobarea bugetului

Ministerul Muncii a promis sa majoreze punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut din luna urmatoare aprobarii bugetului pe 2009 si sa nu plafoneze pensiile mari, a declarat, luni, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), Doina Parcalab.

"Am convenit cu reprezentantii organizatiilor de pensionari care sunt reperezentative la nivel national ca punctul de pensie sa fie majorat de la data de 1 a lunii imediat urmatoare aprobarii bugetului. Dupa cum stiti, bugetul va fi aprobat in guvern joi si va fi transmis in procedura de urgenta in Parlament", a explicat Parcalab, citata de NewsIn.

Reprezentantii Ministerului Muncii au convenit, de asemenea, aplicarea in mod nediferentiat a majorarii punctului de pensie, desi s-au vehiculat in ultima vreme informatii ca ar putea exista o plafonare in ce priveste pensiile mari, a precizat presedintele CNPAS. Presedintele Consiliului National al Varstnicilor, Miron Niculescu, a declarat ca "desi pensiile majorate vor fi platite probabil din martie, s-a convenit cu ministrul ca banii sa fie dati retroactiv, de la 1 ianuarie si se vor plati pentru toti pensionarii". El a adaugat, insa, ca nu a fost semnat niciun document in aceasta seara, ci a fost doar o prima intalnire dintr-o serie de astfel de discutii. Parcalab a adaugat ca va fi constituit un grup de lucru la Ministerul Muncii in care pensionarii vor putea veni cu idei si propuneri pentru modificarea legii pensiilor.

Cat priveste grupele I si II de munca, reprezentantii ministerului au convenit ca Ordonanta 100 pe 2008 sa-si faca efectele, iar apoi, etapizat sa aiba loc recalcularea banilor care ar trebui dati in plus, astfel incat legea 218 sa intre in vigoare din 2010, a mai spus Parcalab. Pensionarii au mai cerut sa aiba acces la bilete de tratament pe tot parcursul anului, nu doar in extrasezon, cum se propusese la un moment dat.

Reprezentantii PSD si cei ai PD-L au analizat luni o propunere a Ministerului Finantelor de amanare a majorarii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie pentru luna septembrie, masura ce ar putea aduce economii bugetare de aproape 1,2 miliarde euro. In prezent, punctul de pensie este 697,5 lei si reprezinta 41% din salariul mediu brut de 1.693 lei, luat in calcul de actualul guvern pentru fundamentarea bugetului.

Majorarea puctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie ar insemna o crestere a pensiilor cu circa 9%, potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii. Ultima majorare a pensiilor a avut loc in luna octombrie 2008, cand punctul de pensie a fost majorat la 45% din salariul mediu brut de anul trecut, de 1.550 lei. Reprezentantii PSD au propus inghetarea cresterii pensiilor mari in acest an, astfel incat de majorarile prevazute de legea pensiilor sa beneficieze doar cei care au venituri mici.

Cele mai citite

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...
00:01:21

Pentagonul a fost „încurajat” de decizia de a ridica controlul asupra majorității promoțiilor militare

Pentagonul, prin purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat reporterilor marți (5 decembrie) că a fost încurajat de decizia senatorului american...
Ultima oră
Pe aceeași temă