38.9 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialPensionarii au sarbatorit cu "Trei culori cunosc pe lume"

Pensionarii au sarbatorit cu „Trei culori cunosc pe lume”

Peste 200 de pensionari au raspuns invitatiei formulate de Sindicatul Pensionarilor Constanta si de Partidul Pensionarilor si al Protectiei Sociale (PPPS) Constanta.

Presedintele sindicatului, Ioan Toma, a declarat ca, din pacate, nu au fost sustinuti in demersurile lor de a face viata mai buna celor de varsta a treia decat de Primaria Constanta si de Consiliul Judetean Constanta. De altfel, la prezidiu s-a aflat si Constantin Bragaru, reprezentantul CJC, care le-a transmis celor prezenti, dar si tuturor pensionarilor din judet, cele mai bune urari de bine din partea presedintelui institutiei, Nicusor Constantinescu. Implicarea CJC s-a vazut si prin faptul ca toti cei prezenti au primit pachete cu alimente de baza (ulei, faina etc.) si cu dulciuri.
Deviza sub care s-a desfasurat actiunea de ieri a fost „Un popor, o natiune care nu-si respecta batranii, nu are viitor”. Presedintele PPPS Constanta, Marin Mandescu, a dat citire unui manifest intitulat Alianta NU (Natiune si Unitate), care este formata „din toti cei care nu sunt de acord cu rezultatele guvernarilor postdecembriste”.

Economia, un domeniu strain…

Multe dintre aceste puncte, cum ar fi ultimul citat, de exemplu, sunt insa simple aberatii populiste fara nici o baza economica de bun-simt. Orice om cu pregatire minima in domeniu stie ca datoria externa este uneori „motorul” cresterii economice. De altfel, se spune ca cel mai sigur mod de a face un milion de dolari este de a te imprumuta intai de un milion de dolari. Apoi, inversunarea impotriva privatizarii aduce aminte cu sloganul „Nu ne vindem tara”, aparut dupa evenimentele din 1989. Este inutil sa subliniem importanta capitalului strain, fara de care economia romaneasca nu ar putea sa se „extraga” din marasmul economiei centralizate pe care au lasat-o mostenire generatia comunista.

Pensii de mizerie

Din pacate, exceptand aceste inadvertente cu economia reala, pensionarii au multe alte nemultumiri extrem de reale si grave.
Printre acestea se numara, la loc de frunte, nivelul generalizat al saraciei, cauzat de pensiile de mizerie pe care acestia le primesc dupa o viata de munca. Reprezentantii varstei a treia sunt speriati si de integrarea in Uniunea Europeana, care va veni peste ei ca un tavalug. Schimbarile si scumpirile anuntate au darul de a-i inspaimanta, iar diferentele de venituri dintre ei si pensionarii europeni ii fac sa se considere deja cetateni de mana a doua ai Uniunii Europene.
„Nu vom intra in Europa occidentala cu un numar atat de mare de oameni fara locuinta, tineri fara locuri de munca, someri si pensionari in pragul saraciei”, a afirmat presedintele PPPS. Din pacate, nu are dreptate. Vom intra in Europa cu toate aceste tare. Problema este ca, dupa integrare, este posibil ca pentru categoriile mentionate viata sa nu devina decat o lupta pentru supravietuire.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă