Decizii gresite, lipsa de strategii coerente, ezitari politicianiste au condus la amanarea reformelor in domeniul pensiilor, iar pilonul public nu este viabil pe termen lung – sunt cateva concluzii ale unui studiu dezbatut ieri cu specialisti in domeniu.
Lucrarea elaborata pentru sindicate de o echipa de experti recomanda egalizarea varstei medii de pensionare incepand cu 2009, nu cu 2014 – 60 ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati; descurajarea pensionarilor anticipate si a celor frauduloase pe caz de boala. Autorii cercetarii – Ioan Marginean, Laurian Lungu si Marian Preda – s-au plans de lipsa totala de transparenta a institutiilor care ar fi trebuit sa puna la dispozitie datele privind cuantumurile pensiilor la MApN, MAI, SRI etc. platite din banii publici. Lipsa de echitate pentru aceste categorii, dar si parlamentari, avocati, culte etc. impune integrarea sistemelor de pensii publice, pensiile militare de stat trebuind sa devina pensii ocupationale, inlocuind pensiile de serviciu.
Studiul "Catre consolidarea sistemului de pensii din Romania" realizat in cadrul programului "Experti pentru munca" al Fundatiei Friedrich Ebert Romania va fi trimis in zilele urmatoare institutiilor publice si va putea fi consultat si pe Internet la www.fes.ro, a precizat coordonatorul Victoria Stoiciu.