Hramul de Sfântul Ilie de la Izvor, la Bocşa, este unul din cele mai mari praznice ale Banatului Montan.
În data de 19 iulie, în ajun de sărbătoare, de ani buni, mii de pelerini din tot Banatul, dar cu precădere din Banatul Montan, se îndreaptă spre Bocşa, în Caraş Severin. Cu toţii se închină la icoanele mănăstirii, participă la liturghie, după care se opresc cu toţii la izvorul cu ape miraculoase.
Pentru unii, Sfântul Ilie de la Izvor este unul dintre cele mai mari praznice al Banatului Montan, ce datează de mai bine de 150 de ani, de când la Bocşa s-a săvârşit prima minune. Pe acel loc a fost construită mănăstirea. Anul acesta, peste 2.000 de credincioşi au asistat şi participat la Liturghia arhierească săvârşită de doi arhierei: episcopul Lucian Mic al Caransebeşului şi episcopul Siluan al tuturor românilor din Ungaria. ,,Legenda vine de la o vindecare minunată a unui miner orb ce şi-a recăpătat vederea după ce şi-a udat faţa cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea localităţii Bocşa”, spune Constantin Gruiescu din Ocna de Fier.
,,Numele vine de la acest izvor cu apă curată şi rece care potoleşte nu numai setea, ci şi setea sufletească. Lucrul acesta este adeverit de numeroasele binefaceri de care s-au bucurat cei care cu frica de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste au băut apa din acest izvor după ce s-au rugat la Dumnezeu”, spune P.S. episcopul Lucian.