5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialPedeapsa cu moartea

Pedeapsa cu moartea

Politicienii din Partidul Dreptate si Justitie (PiS, la guvernare) au anuntat ca vor sa introduca pedeapsa cu moartea in Polonia. si propun si o dezbatere europeana pe aceasta tema.
"In cazul celor mai cumplite crime, pedeapsa cu moartea este singura care corespunde sentimentului de dreptate", a declarat Zbigniew Ziobro, ministrul polonez de Justitie. El a explicat ca, in opinia sa, lipsa acestei pedepse face ca faptasii celor mai groaznice infractiuni sa se bucure de o superioritate nejustificata asupra victimelor, iar dupa aproximativ zece ani, de obicei, sa-si recapete libertatea.
De asemenea, Ziobro a facut referire la mai multe sondaje locale, care indica faptul ca majoritatea polonezilor doresc reintroducerea pedepsei capitale, si la exemplul altor tari unde aceasta functioneaza. "La fel este si in alte tari UE, de pilda in Marea Britanie sau Olanda", a subliniat ministrul, dand exemplu si SUA.
Discutia pe tema pedepsei cu moartea a revenit in prim-plan in urma comiterii unor crime bulversante. Recent, in urma uciderii proprietarului unei case de schimb din sudul tarii, trei deputati PiS l-au interpelat in Camera Deputatilor pe viceministrul justitiei, Beata Kempa, despre posibilitatea reintroducerii pedepsei. Iar aceasta a raspuns: "Statul, care din principiu este un garant al dreptatii, are dreptul moral sa aplice pedeapsa cea mai severa pentru infractiunea de omor calificat". Proiectul Constitutiei Europene nu permite insa introducerea acestui tip de pedeapsa. Iar Polonia a ratificat Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care interzice aplicarea pedepsei cu moartea in conditii de pace. Pe de alta parte, Constitutia poloneza nu interzice aplicarea acestei pedepse, desi din 1988 ea nu mai este practicata, fiind inlocuita cu inchisoarea pe viata.
Ministrul Zbigniew Ziobro a anuntat ca doreste sa abordeze aceasta chestiune in forumul UE, o buna ocazie in acest sens fiind negocierile privind Constitutia Europeana, al carei proiect cuprinde interdictia pedepsei cu moartea.
Conform sondajelor, reintroducerea pedepsei capitale in Polonia este dorita in principal de persoane de varsta medie, cu studii profesionale sau medii, preponderent barbati. Iar impotriva s-au declarat in special elevii si studentii, persoanele cu studii superioare si cele in varsta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă