23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPe urmele cavalerilor Jedi

Pe urmele cavalerilor Jedi

Locul unde s-a filmat o parte din celebrul film regizat de George Lucas poate fi vizitat cu numai 199 de euro.
Aici a copilarit Anakin Skywalker, viitorul Vader, care avea sa devina forta malefica a galaxiei.
Soarele de ridica peste desertul planetei Tatooine, incalzind atmosfera rece de peste noapte. Un copil de numai cativa ani se ridica din casa saracacioasa si se repede spre garaj, unde lucreaza la o nava spatiala cu care va concura peste numai cateva zile in cursa cea mai importanta a anului. Copilul este Anakin Skywalker, cel in care maestrii imperiului au descoperit samanta unui cavaler Jedi. Din pacate, forta raului il acapareaza, peste ani, cand devine Vader, Lordul Intunericului din legendarul film "Razboiul stelelor".

Un sit cinematografic
Locurile descrise, prezentate de regizorul George Lucas ca facand parte dintr-o galaxie aflata "foarte, foarte departe", sunt accesibile oricarui constantean care dispune de 199 de euro. Atat costa excursia in Tunisia, unde poate fi vizitat platoul de filmare al peliculei care a adus, pana in anul 2005, potrivit revistei Forbes, venituri totale de 20 de miliarde de dolari (inclusiv din francize). Locatia se afla in nordul desertului Sahara, respectiv in partea de sud vest a Tunisiei, la o departare de aproximativ 100 de kilometri de orice asezare a berberilor. Dimensiunile sale nu sunt mari, intreaga suprafata fiind un semicerc cu raza de aproximativ 200 de metri. Din vechiul platou al Razboiului stelelor nu au ramas decat cateva machete ale unor rachete si colibele din lut ars in care a copilarit Anakin Skywalker. Cu toate acestea, zeci de mii de turisti de pe toate continentele viziteaza in fiecare an aceste locuri.

Vader vs Dracula
Agentiile de turism constantene ofera excursii la preturi rezonabile, in destinatii exotice, din ce in ce mai cautate de catre localnici. Tunisia este una dintre ele, o excursie in extrasezon aici (in lunile mai si septembrie, de exemplu) costand numai 199 de euro, suma in care sunt incluse transportul cu avionul, cazarea la un hotel de trei stele, micul dejun si cina in regim de bufet suedez. Toate excursiile, incusiv cele spre locatia Razboiului stelelor, costa suplimentar. Cu toate acestea, o saptamana de sejur aici echivaleaza cu o zi la un hotel de patru stele din Romania. Cu alte cuvinte, sa vizitezi locurile unde s-a nascut legenda lui Dracula este de sapte ori mai scump decat sa ramai cu cateva amintiri SF despre Vader, Lordul Intunericului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă