Dermatologii din Marea Britanie au descoperit că prin consumul anumitor fructe şi legume bogate în pigmenţi, precum afinele şi dovleacul, se formeză o barieră naturală care protejează pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete, informează Mediafax.
Organismul utilizează aceşti compuşi la suprafaţa pielii pentru a asigura un nivel de protecţie de bază împotriva razelor ultraviolete nocive. Cunoscut ca factorul de protecţie solară pe bază de dietă continuă (CD – SPF), acesta este un factor SPF pe care oamenii de ştiinţă l-au atribuit în premieră dietelor bazate pe natura şi cantitatea pigmenţilor naturali din plante. Unul dintre avantajele acestei abordări este acela că, pe parcursul întregii zile, chiar şi în cele înnorate, când cremele cu protecţie solară nu sunt folosite în mod regulat, este asigurat un nivel de protecţie "de bază" împotriva razelor UV.
Anumite fructe şi legume, cum ar fi fructele de pădure închise la culoare şi legumele de culoare verde-închis, conţin compuşi de protecţie speciali împotriva razelor ultraviolete (UV), au descoperit dermatologii şi oamenii de ştiinţă experţi în fotodermatologie – disciplină revoluţionară care studiază razele UV şi efectul acestora asupra pielii.
Unul dintre avantajele acestei abordări este acela că, pe parcursul întregii zile, chiar şi în cele înnorate, când cremele cu protecţie solară nu sunt folosite în mod regulat, este asigurat un nivel de protecţie "de bază" împotriva razelor UV.
Dar pentru a obţine un factor de protecţie solară 10 doar din dietă, trebuie consumat aproximativ un kilogram de varză furajeră sau de struguri în fiecare zi.