Formula dupฤ care va fi calculat baremul minim pentru intrarea în viitorul Parlament scade drastic ศansele partidelor mici, precum USR.
Biroul Electoral Central (BEC) a luat o decizie de interpretare a legii electorale care poate influenศa componenศa viitorului Parlament. BEC a decis cฤ pragul electoral alternativ de 20% trebuie sฤ fie întrunit în fiecare dintre cele patru judeลฃe necesare pentru accederea în Parlament.
Decizia a fost luatฤ dupฤ ce Autoritatea Electoralฤ Permanentฤ (AEP) a trimis BEC o adresฤ prin care cere lฤmuriri în ceea ce priveศte calcularea pragului alternativ. Adresa a fost trimisฤ cu o zi înainte ca Ana Maria Pฤtru sฤ fie arestatฤ preventiv. Legea electoralฤ prevede douฤ tipuri de praguri – 5% la nivel naศional sau un prag alternativ de 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puลฃin patru circumscripลฃii electorale.
În documentul emis, AEP întreabฤ BEC dacฤ pragul alternativ ar fi îndeplinit dacฤ un partid ia 20% în fiecare judeศ sau dacฤ adunându-se numฤrul de voturi obศinute de respectivul competitor acest rezultat reprezintฤ suma voturilor în cele patru circumscripศii. Deศi pare o discuศie tehnicฤ, are o mizฤ politicฤ serioasฤ. Legea votatฤ de Parlament, care conศine prevederi interpretabile, era menitฤ sฤ ajute UDMR în cazul în care formaศiunea etnicilor maghiari nu ar fi trecut pragul de 5%. În cazul UDMR a existat un consens al tuturor partidelor, care vฤd în Uniune un potenศial aliat. În schimb, extinderea interpretฤrii putea avantaja PRU, dacฤ formaศiunea condusฤ de Nicuศor Dan obศinea, sฤ zicem, 30% în Bucureศti (unde a avut succes la locale), iar acest scor se aduna cu cele din alte trei judeศe, dar USR ar avea 20% raportat la totalul alegฤtorilor în patru circumscripศii. Restul formaศiunilor aflate la limita pragului electoral – gen PMP sau ALDE – aveau puศine ศanse sฤ beneficieze de aceastฤ prevedere (dacฤ ar fi fost validatฤ de BEC), scorurile lor din teritoriu fiind repartizate relativ uniform. Or, USR a anunศat cฤ îl susศine pe Dacian Cioloศ pentru un nou mandat de premier, fiind în aceeaศi tabฤrฤ cu PNL. Intrarea USR în Parlament nu este doritฤ de PSD.
PSD vrea acces la codul sursฤ
În aceste condiศii, anterior deciziei, liderul PSD, Liviu Dragnea, ลi-a exprimat „îngrijorarea” în ceea ce priveลte coordonarea ลi organizarea alegerilor parlamentare din 11 decembrie, în condiลฃiile în care Autoritatea Electoralฤ Permanentฤ (AEP) nu mai are preลedinte, dupฤ demisia Anei Maria Pฤtru. Dragnea a invocat posibilitatea reunirii Parlamentului, în timpul campaniei electorale, pentru a alege un nou preศedinte al AEP. Dupฤ decizia BEC, însฤ, social-democraศii s-au mai calmat, anunศând prin vocea lui Florin Iordache, preศedintele Camerei Deputaศilor, cฤ noul ศef al AEP va fi ales în februarie ศi cฤ, pânฤ atunci, instituศia va fi condusฤ de vicepreศedinte.
Pe de altฤ parte, dupฤ ce au obศinut satisfacศie în privinศa pragului electoral, social-democraศii au trecut la o nouฤ etapฤ. Social-democraลฃii au adresat o solicitare BEC prin care cer ca fiecare partid sฤ aibฤ un reprezentant la AEP la momentul scanฤrii proceselor-verbale venite de la BEJ-uri ลi, totodatฤ, sฤ li se punฤ la dispoziลฃie aplicaลฃiile informatice care vor fi folosite pentru numฤrarea voturilor ลi pentru repartizarea mandatelor, respectiv softul ลi codul sursฤ. „Eu am foarte mare încredere în BEC ลi în preลedinta BEC, dar noi discutฤm de cei care stau în sala maลinilor, ลi anume Autoritatea Electoralฤ Permanentฤ. (…) Ce-i acolo… nu ลtiu cine conduce“, a explicat Dragnea.
Supฤrare de 50 de milioane de lei
Existฤ, însฤ, ศi un alt motiv pentru care politicienii vor sฤ tranศeze situaศia de la AEP. Recent, instituศia a trimis partidelor politice o adresฤ legatฤ de rambursarea de la buget a sumelor cheltuite la alegerile locale. În total, partidele ศi candidaศii independenศi de la alegerile locale au cerut rambursarea a 50 de milioane de lei. Potrivit documentului, AEP informeazฤ partidele cฤ ar putea primi aceศti bani abia pe 5 decembrie. AEP a încheiat controlul, dar a sesizat Curtea de Conturi în privinศa unor eventuale nereguli.
Potrivit preศedintelui Senatului, Cฤlin Popescu Tฤriceanu, aceastฤ problemฤ afecteazฤ toate partidele politice. „Sunt niลte sume pe care le-am angajat ลi care ne-ar fi fost utile în aceastฤ campanie. Cred cฤ putem sฤ tragem anumite concluzii pentru viitor ลi sฤ încercฤm sฤ scurtฤm termenele“, a menศionat Tฤriceanu. Noua lege a finanศฤrii partidelor politice, intratฤ în vigoare în acest an, prevede cฤ banii cheltuiศi de partidele care depฤศesc 3% din voturi vor fi rambursaศi de la bugetul de stat, dupฤ verificฤri ale AEP.
BEC a decis cฤ pragul electoral alternativ de 20% trebuie sฤ fie întrunit în fiecare dintre cele patru judeลฃe necesare pentru accederea în Parlament.