Raportul Severin-Lamassour de modificare a distributiei numarului de locuri in Parlamentul European a fost adoptat de eurodeputati cu 378 de voturi "pentru", 154 impotriva si 109 abtineri, din totalul de 641 de voturi exprimate, informeaza ziare.com. Propunerea PE va fi supusa aprobarii sefilor de stat si de guvern la Summit-ul de la Lisabona din 18-19 octombrie.
Raportul intocmit de cei doi eurodeputati este rezultatul contributiei Parlamentului la solicitarea Consiliului European din luna iunie de a prezenta un sistem de distribuire a numarului de locuri in PE, conform regulilor stabilite de Consiliu. Potrivit acestor reguli, numarul maxim de deputati europeni va fi de 750, fata de 785 cat sunt in prezent, iar niciunul dintre statele membre nu va putea avea mai mult de 96 de locuri si mai putin de 6.
Membrii Comisiei pentru Afaceri Constitutionale a Parlamentului European au aprobat saptamana trecuta – cu o ampla majoritate – raportul Severin-Lamassoure, care propune o diminuare a numarului de reprezentanti in legislativul european a 17 dintre tarile membre UE, incepand cu 2009.
Germania va pierde 3 eurodeputati, de la 99 la 96. Dintre tarile mari, doar Spania, care era subreprezentata, isi mentine numarul de europarlamentari – 54. Franta pierde 4 (de la 78 la 74), Marea Britanie 5 (de la 78 la 73), Italia 6 (de la 78 la 72) si Polonia 3 (de la 54 la 51). Romania pierde 2 reprezentanti in Parlamentul European, de la 35 la 33.
Bulgaria, Letonia, Estonia, Cipru si Luxemburg isi mentin numarul de europarlamentari, in timp ce Austria, Slovenia, Suedia si Malta vor avea cu cate unul in plus.
Numarul de locuri ce revine fiecarei tari a starnit nemultumiri in statele membre si printre reprezentantii acestora. In Comisia pentru Afaceri Constitutionale mai multi deputati polonezi, si de stanga si de dreapta, au cerut ca tara lor sa isi pastreze numarul actual de 54 de europarlamentari.
La randul sau, guvernul de la Roma si-a aratat nemultumirea fata de proiectul de reforma a Parlamentului European. Seful guvernului italian Romano Prodi s-a intalnit, joia trecuta, cu francezul Alain Lamassoure, caruia i-a spus ca adoptarea acestui document "ar dezechilibra traditionala paritate numerica intre parlamentarii italieni, francezi si britanici". Prodi a precizat insa ca tara sa nu va bloca adoptarea raportului.
Textul raportului a fost dezbatut miercuri in plenul Parlamentului European, aflat in mini-sesiune la Bruxelles. Co-raportorul Alain Lamassoure a subliniat faptul ca distribuirea locurilor in PE propusa de raport este "doar o solutie interimara". Acesta le-a cerut eurodeputatilor sa actioneze in interesul european si sa nu apere pozitii nationale. La randul sau, Adrian Severin a aratat ca "raportul nu este provizoriu, ci de tranzitie". Pe de alta parte, acesta a avertizat miercuri ca esecul adoptarii raportului in plenul PE ar fi dat mesajul ca Parlamentul European nu poate decide pentru el insusi si ca trebuie sa astepte, ca intotdeauna, ca executivul sa decida pentru el si, in plus, ca ar fi putut determina "un esec total al Conferintei Interguvernamentale".
Inca de miercuri, primele trei grupuri politice din PE – PPE-DE (popularii/conservatorii), PSE (socialistii) si ALDE (liberalii) – au anuntat ca vor vota raportul Severin-Lamassoure, in timp ce Verzii si extrema dreapta (ITS) nu au fost de acord cu acesta.
Redistribuirea locurilor in Parlamentul European este una dintre ultimele dificultati inainte de finalizarea noului Tratat european care va inlocui proiectul esuat al Constitutiei.