0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialPE a adoptat declaraţia împotriva corupţiei iniţiată de Monica Macovei

PE a adoptat declaraţia împotriva corupţiei iniţiată de Monica Macovei

Declaraţia scrisă iniţiată de eurodeputata Monica Macovei (PPE/PDL) cu privire la măsurile Uniunii Europene pentru combaterea corupţiei a fost adoptată joi de Parlamentul European, obţinând semnăturile a peste jumătate dintre eurodeputaţi, informează un comunicat de presă remis Agerpres.

 

Declaraţia scrisă a devenit astfel poziţia oficială a Parlamentului European şi exprimă voinţa sa politică pentru combaterea corupţiei în Uniunea Europeană.

Documentul cere Comisiei şi Consiliului să creeze un mecanism solid de monitorizare a corupţiei în UE. ”Fac apel la statele membre să arate voinţă politică şi să-şi intensifice eforturile de combatere a corupţiei, sprijinind un astfel de mecanism”, subliniază Monica Macovei.

Declaraţia a avut drept co-autori patru eurodeputaţi din grupuri politice diferite din Parlamentul European – Simon Busuttil (PPE), Luigi de Magistris (ALDE), Ana Gomes (S&D) şi Bart Staes (Grupul Verzilor).

Transparency International şi FLARE (Freedom, Legality and Rights in Europe) au contribuit la strângerea semnăturilor prin campanii proprii. ”78% dintre cetăţenii Uniunii Europene consideră corupţia o problemă majoră în ţara lor,” a spus Monica Macovei, referindu-se la Eurobarometrul din 2009 cu privire la percepţia corupţiei de către europeni.

Corupţia generează sărăcie pentru că deturnează ilegal banii publici în buzunare private şi acest fenomen este o ameninţare pentru spaţiul european de justiţie, libertate şi securitate. ”Lipsa de acţiune pune în pericol banii plătitorilor de taxe şi credibilitatea Uniunii. Să nu ne facem că nu vedem,” a mai spus Monica Macovei.

Cele mai citite

Ce-i de făcut  azi în România?

Schimbările democratice consacrate de Constituție (1992) au dus și în România la libertăți și drepturi fundamentale de care să se poată bucura fiecare cetățean....

Doar un alt ministru slugarnic mafiei

Încă de când se coceau legile “României Educate”, menite să dea lovitura fatală școlii românești, am argumentat de ce noua legislație din sistemul de...

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă