27.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialPD-L si PNL vor ca raportul Nemirschi sa fie trimis DNA

PD-L si PNL vor ca raportul Nemirschi sa fie trimis DNA

Reprezentantii PD-L si PNL au cerut, marti, trimiterea la DNA a raportului comisiei de ancheta in cazul Nemirschi, care ar efectua deja acte premergatoare urmaririi penale, transmite Agerpres.

Dupa ce raportul a fost citit de presedintele comisiei de ancheta, social-democratul Mircea Dusa, deputatul PD-L Petru Calian a intervenit pentru a face o "corectura", sustinand ca documentul nu a fost semnat de toti membrii, asa cum a sustinut Dusa.

Totodata, Calian a aratat ca raportul trebuie "inaintat DNA, deoarece acest demers este procedural corect".
"Noi nu ne putem pronunta si da verdicte, ci putem sa ne exprimam puncte de vedere pe baza unor documente elaborate de institutiile statului. Este foarte clar ca Ordonanta 34/2006 a fost incalcata in acest caz din mai multe puncte de vedere. Rezulta si din documentele puse la dispozitie de ANRMAP si acest lucru rezulta din faptul ca aceasta institutie a aplicat mai multe sanctiuni contraventionale care in marea lor majoritate nu au fost contestate. In consecinta, noi (PD-L – n.r.) consideram ca Ministerul Mediului si-a insusit aceste incalcari ale legilor si in special ale OUG 34", a spus Calian. El a invocat un document pus la dispozitie de Garda Financiara, din data de 9 septembrie 2009, care le transmite deputatilor ca "DNA a comunicat Garzii Financiare ca in cauza se efectueaza acte premergatoare inceperii urmaririi penale, care potrivit Codului de procedura penala sunt acte confidentiale si ca in baza articolului 214 procesele verbale incheiate de organele de control c
onstituie mijloace de proba".

Deputatul PD-L a afirmat ca in baza acestui document se poate concluziona ca deja au inceput actele premergatoare inceperii urmaririi penale asupra autoritatii contractate, respectiv a reprezentantilor Ministerului Mediului.
"Din acest punct de vedere noi consideram ca acest raport trebuie sa ajunga la institutiile abilitate ale statului, care se pot pronunta asupra legalitatii si derularii acestei tranzactii", a conchis Calian.

Ideea a fost sustinuta si de liberalul Eugen Nicolaescu, care a precizat ca "drumul e lung" de la actele de cercetare premergatoare pana la a depista daca sunt sau nu aspecte de natura penala.

Referitor la nesemnarea raportului de catre reprezentantii PD-L, Nicolaescu a spus ca acestia "poate nu au vrut, nu au putut sau nu i-a interesat".
"Asta arata ori fuga de raspundere, care se poate numi si lasitate, ori dezinteres, ori ignorarea Parlamentului. Daca aveau pareri diferite puteau sa faca opinie separata, important e sa existe responsabilitate, dar sunt de acord cu propunerea facuta in numele grupul PD-L si anume ca acest raport sa fi transmis organismelor statului", a completat Nicolaescu.

In replica, Dusa a sustinut ca reprezentantii PD-L nu au semnat raportul, deoarece la ultima sedinta au lipsit.

Fostul ministru al Mediului deputatul UDMR Attila Korodi a sustinut ca este nevoie de o clarificare a atributiilor institutiilor cu rol de control al achizitiilor publice. "Trebuie sa analizam rolul fiecarei institutii si astfel ii ajutam pe cei care fac achizitii publice. Trebuie sa tragem un semnal de alarma pentru ca nu este posibil ca doua institutii cu aproape aceleasi atributii sa vina cu pareri contradictorii", a spus Korodi.

Raportul, care recomanda mai multor institutii ale statului precum Curtea de Conturi, Garda Financiara sau Ministerul Finantelor sa verifice activitatea Ministerului Mediului, a ramas pentru sesiunea de vot final a Camerei Deputatilor, ce se va desfasura in cursul zilei de marti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă