Schimbarea de garnitura produsa la Congresul extraordinar al PC are un singur mobil: facilitarea viitoarelor aliante electorale. Mai exact, punerea bazelor pentru marele "front anti-Basescu". Fara retragerea strategica a lui Voiculescu, aceasta miscare ar fi fost mult mai dificila, daca nu chiar imposibila. Eticheta de partid tradator este inca proaspata, ca si sintagma de "solutie imorala", iar Felix nu se mai poate remetamorfoza in Voiculescu, mai ales ca procesul de turnatorie cu CNSAS se va desfasura in plina campanie. Renuntarea este, evident, una de fatada, dupa cum indirect a spus-o insusi Voiculescu, pentru ca el va ramane cu trup, suflet, Antene si alte "posibilitati" alaturi de partid. Din umbra, Felix va fi mult mai util cauzei enuntate la congres: o constructie impotriva lui Basescu.
Ce inseamna aceasta "alternativa" s-a vazut din mesajele transmise de liderii celor doua partide invitate la Congres, PNL si PSD. Ludovic Orban, cu un discurs mai radical decat al oricarui alt candidat la presedintia PC, a trasat linia de atac la adresa celui "care ne-a tras in piept in 2004 pe noi si pe dumneavoastra". Chemarea liderului liberal a fost clara: "Sa punem caramizile unei noi constructii politice". Ideea a fost punctul central si in discursul lui Titus Corlatean, purtatorul salutului tovarasesc al lui Mircea Geoana, si la fel de limpede: "Mai multe ne unesc decat ne despart si consideram ca este nevoie de o alternativa credibila, pentru care trebuie sa ne pregatim".
Pregatirile au inceput deja, iar la Congresul PC s-au facut doar oficiile. Misiunea pe care si-o asuma cele trei partide nu lasa loc de interpretari sau de speculatii, singura chestiune in discutie fiind modalitatea de punere in practica. Aici lucrurile sunt ceva mai complicate. Chiar daca se va mai umfla putin in procente la alegerile locale, PC nu are nici cea mai mica sansa sa intre in Parlament prin propriile forte. Testul europarlamentarelor a fost decisiv. De aceea, caramizile la temelia maretei constructii de care vorbeau Orban, Voiculescu si Corlatean trebuie asezate inaintea alegerilor generale. Cu alte cuvinte, conservatorii isi vor negocia din vreme o alianta fie cu PNL, fie cu PSD si locurile aferente pe liste. Greu de spus in momentul acesta cu cine va bate pana la urma palma PC-ul rebrenduit. Surse conservatoare afirma ca liberalii sunt ceva mai atragatori pentru ca sunt impartitori de bani si au mai multa nevoie de Antenele lui Voiculescu decat PSD-ul.
Congresul PC are importanta doar din perspectiva faptului ca pentru prima oara PNL si PSD si-au depasit propriul discurs antiprezidential, aratandu-si clar intentia unei constructii electorale in acest scop. Patrulaterul care functioneaza cu brio de peste un an in Parlament va prinde contur in diferite aliante inaintea alegerilor. Astazi avem ceva mai clar in fata tabloul viitoarei confruntari. Va fi vorba de un partid prezidential, PD-L, care nu si-a ascuns niciodata afilierea si demersul, si de patrulaterul antiprezidential. Indiferent daca acesta din urma va avea in componenta doua constructii principale formate in jurul PSD si PNL, misiunea si lupta vor fi comune.
Va fi o premiera in istoria postdecembrista nu doar ca guvernul PNL a rezistat la putere cu ajutorul PSD, dar cele doua partide se vor sustine cu delicatete in alegeri. Vom asista la scene inedite in acest 2008, de neimaginat acum cativa ani. De la Coalitia 322 nu s-a mai vazut atata uniune in spirit si simtire intre liberali, social-democrati si conservatorii cosmetizati ai lui Felix. Congresul PC a fost doar avanpremiera la ceea ce pregateste "noua constructie".