Ordonanta 99/2000 prevede o serie de obligatii pentru patroni in timpul sezonului rece sau pe perioada sezonului cald. Actul face referire in principal la conditiile de munca ale salariatilor in momentul cand afara sunt inregistrate temperaturi extreme timp de cel putin trei zile la rand. Eugen Bola, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, a declarat ca daca angajatorul nu poate sa se achite de aceste obli-gatii prevazute in conditiile legii, mai exact sa asigure conditii optime de munca salariatilor, se poate merge pana la decizia de reducere partiala sau totala a lucrului: "Patronii trebuie sa ofere la fiecare tura salariatilor care lucreaza in aer liber o jumatate de litru de ceai fierbinte. De asemenea, trebuie sa acorde pe parcursul acestor zile pauze regulate, adaposturi incalzite si echipamente de protectie. Din fericire, pana acum temperaturile au tinut cu noi, vremea fiind destul de blanda pentru aceasta perioada a anului." In acelasi timp, angajatorii trebuie sa asigure echipamentele de lucru adecvate, iar daca nici reducerea programului de lucru nu se dovedeste o solutie eficienta pentru salariatii care sufera de anumite afectiuni, se poate lua decizia mutarii acestora in alte sectoare de activitate, a subliniat Bola.
Control medical periodic
La primele semne ale racirii vremii, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta vor incepe efectuarea acestor controale tematice.
Tot potrivit legii, pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale, patronii trebuie sa le asigure salariatilor posibilitatea de a efectua un control medical periodic. Rolul acestui control este depistarea din timp a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi scazute sau foarte ridicate. Inspectorii ITM Constanta au in vizor toate societatile care desfasoara activitati in spatii deschise, muncitorii care lucreaza in aer liber pe timp de iarna fiind cei mai expusi bolilor profesionale.
In cazul in care dupa reducerea programului de lucru pentru salariatii care sufera de anumite afectiuni nu se inregistreaza nici o imbunatatire din punct de vedere medical, patronul este obligat sa-i mute pe acesti salariati in alte sectoare. Daca pana acum nu se punea mare pret pe respectarea actelor normative in vigoare, patronii trebuie sa stie ca aceasta abatere, de neasigurare a unor conditii normale de munca salariatilor, poate atrage o amenda de 2.500 lei. seful ITM Constanta, Eugen Bola, a adaugat ca o parte a agentilor economici sunt mult mai receptivi la noile norme pentru ca si-au dat seama ca investirea in echipamente este mult mai sanatoasa decat primirea de amenzi pentru aceleasi nereguli.