1.5 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialPaul Krugman: Pericolul unei noi mari depresiuni economice a fost depasit

Paul Krugman: Pericolul unei noi mari depresiuni economice a fost depasit

Pericolul unei noi mari depresiuni economice a fost depasit, insa economia mondiala va avea nevoie de doi ani pentru a-si reveni in totalitate, a declarat Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru Economie, citat de Mediafax.

Cu toate ca cea mai dificila parte a crizei a trecut, lumea se confrunta cu o incetinire de durata a economiei, comparabila cu "deceniul pierdut" prin care a trecut Japonia in anii '90, a afirmat Krugman, la un forum international organizat in Kuala Lumpur, Malayezia.

"Nimeni nu cunoaste calea de iesire. Ne lipsesc foarte mult modelele", a spus economistul.

In trecut, statele isi puteau reveni rapid, ajutate de exporturi, insa, in conditiile in care criza financiara s-a raspandit la nivel mondial, aceasta solutie nu mai este de actualitate.

"Daca nu gasim o alta planeta catre care sa exportam, nu putem avea o redresare economica sustinuta de exporturi, ceea ce inseamna ca ne aflam intr-o situatia grava", a avertizat Krugman.

El considera ca nici scenarii precum majorarea cheltuielilor de consum si a investitiilor din sectorul corporatist sau imobiliar nu pot ajuta la relansarea economiei mondiale, si nici a celei din SUA. Krugman a subliniat ca sistemul financiar trebuie restructurat pentru a se evita aparitia unei noi crize, in acelasi timp elaborandu-se legi mai eficiente pentru sectorul bancar.

Economistul a obtinut premiul Nobel in 2008, pentru lucrari in care analizaza schimburile comerciale si mondializarea.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă