Joi, in fata Ministerului Administratiei si Internelor din Bucuresti, un grup de crestini din judetul Valcea a protestat impotriva abuzurilor reprezentantilor Politiei si Prefecturii, care impiedica accesul preotului greco-catolic si al enoriasilor sai in cimitirul comunal din localitatea Pesceana, trecut ilegal in proprietatea privata a BOR. Cu catva timp in urma, peste 350 de credinciosi greco-catolici au participat la un miting in fata Tribunalului din Satu Mare, pentru a protesta si ei impotriva unui abuz al justitiei prin care s-a impiedicat punerea in executie a unor sentinte definitive si irevocabile privind retrocedarea lacasului de cult de pe str. 1 Decembrie 1918, proprietate a Bisericii Romane Unite.
Desi credinciosii greco-catolici au ajuns la disperare, dupa 16 ani de cand isi oficiaza slujbele sub cerul liber, in piata din centrul Municipiului Satu Mare, au manifestat pasnic in fata Tribunalului judetean, scandand 12 sloganuri, afisate pe 127 de pancarte: „Cu justitia corupta, integrarea e pierduta”, „11 februarie 1990 – 11 februarie 2006 / a 16-a iarna sub cerul liber”, „Traim intr-un stat de drept?”, „Suntem frati cu ortodocsii, / Justitia ne invrajbeste”, „Vrem normalitate, / respectarea proprietatii”, „Vrem biserica noastra” etc. Intrucat nimeni de la tribunal n-a catadicsit sa iasa in strada, sa vada pentru ce protesteaza crestinii si nici autoritatile nu s-au sesizat, Protopopiatul greco-catolic din Satu Mare a trimis memorii presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu, ministrului Justitiei, Monica Macovei, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Nuntiului Apostolic etc.
Conform acestor memorii, Curtea de Apel din Oradea a dispus evacuarea Parohiei Ortodoxe II Satu Mare si restituirea lacasului adevaratului proprietar. Cand s-a incercat executarea acestei sentinte definitive, executorului judecatoresc i s-a prezentat un act din care rezulta ca in lacasul greco-catolic ar mai functiona si o alta parohie ortodoxa, infiintata intre timp, in conditii neelucidate. S-a declansat un nou proces de revendicare si evacuare a celei de-a doua parohii si, in final, s-a admis o cerere de evacuare printr-o ordonanta presedintiala din 20 ianuarie 2006.
In mod stupefiant, presedintele Tribunalului Satu Mare a admis in mod ilegal, in 26 ianuarie 2006, cererea de suspendare a executarii ordonantei presedintiale, formulate de partea ortodoxa, desi judecatorul respectiv este presedinte al Sectiei comerciale a Tribunalului si nu avea cum sa i se repartizeze cauza spre judecare, litigiul fiind de natura civila si nu comerciala. In plus, judecatorul a lucrat in interes personal, intrucat in 25 februarie 2006 este programata cununia religioasa, in biserica aflata in litigiu, a doi angajati ai Tribunalului Satu Mare, iar nas mare la aceasta nunta este chiar cel care a dispus suspendarea retrocedarii lacasului proprietarilor greco-catolici.
In memoriul trimis autoritatilor centrale din Bucuresti, Protopopiatul greco-catolic considera ca acesta ar putea fi motivul personal care l-a determinat pe judecator sa incalce legea.
In Raportul de tara privind realitatea religioasa, pe anul 2005, realizat de Departamentul de Stat SUA, incredibila situatie a lacasului din Satu Mare, castigat de proprietarii de drept prin sentinte definitive si irevocabile (nepuse in practica de 16 ani!), este mentionata la pagina 15, aliniatul 1.