1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialPatru persoane din Piteşti au furat de la stat peste 7 milioane...

Patru persoane din Piteşti au furat de la stat peste 7 milioane de RON

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Piteşti efectuează acte de urmărire penală faţă de patru persoane din Piteşti care au fraudat statul cu peste 7 milioane de RON.

Astfel, inculpaţii sunt COSTESCU PAUL SORIN, administrator de fapt al SC STIPEX AG PREST SRL Piteşti, VÎLCU MIHAI-GABRIEL, fost administrator de drept al S.C. VGM EXCLUSIVE S.R.L. Piteşti, iar  învinuiţii sunt DUMITRACHE CORNEL NICOLAE, administrator cu procură al SC STIPEX AG PREST SRL Piteşti şi TECUCEANU STELIAN, administrator de drept al S.C. STIPEX AG PREST S.R.L. Piteşti . Ei sunt anchetaţi pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, evaziune fiscală, spălare a banilor cunoscând că aceştia provin din săvârşirea de infracţiuni, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În perioada 2008 – 2009, inculpatul Vîlcu Mihai Gabriel, în calitate de asociat şi administrator al SC VGM EXCLUSIVE SRL, a iniţiat constituirea unei asocieri cu inculpatul Costescu Paul Sorin, şi cu învinuiţii Tecuceanu Stelian şi Dumitrache Cornel Nicolae, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, în beneficiul său şi al celorlalte persoane ce au aderat la asocierea infracţională.

Aceştia au convenit să fraudeze bugetul statului prin derularea unor relaţii economice frauduloase, folosindu-se în acest sens de SC STIPEX PREST AG S.R.L. Piteşti, societate care a fost constituită tocmai în acest scop.

Astfel, sub coordonarea directă a inculpatului Vîlcu Mihai Gabriel, persoanele care făceau parte din asocierea infracţională au achiziţionat bunuri din spaţiul intracomunitar de la o serie de operatori economici, respectiv din Bulgaria şi Ungaria, precum şi din spaţiul naţional, însă nu au înregistrat şi declarat aceste operaţiuni comerciale. Pentru a justifica în faţa organelor fiscale provenienţa bunurilor comercializate pe plan naţional au declarat, în mod nereal, faptul că s-au efectuat achiziţii interne de mărfuri, însă de la firme care s-a dovedit că aveau un comportament fiscal disimulat, de tip fantomă.
În acest mod (prin neînregistrare, neevidenţiere şi nedeclarare) bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 7.022.575,85 lei, reprezentând T.V.A. sustras în sumă de 4.689.176,83 lei şi impozit pe profit sustras în sumă de 2.333.399,02 lei.

Mai mult decât atât, sub falsa motivaţie de „achiziţie de cereale” ori „materii prime sau materiale”, învinuiţii Dumitrache Cornel Nicolae şi Tecuceanu Stelian şi-au însuşit, în mod nejustificat, din conturile bancare ale societăţii SC STIPEX PREST AG S.R.L. Piteşti suma totală de 8.285.741 lei, ulterior banii fiind remişi inculpaţilor Vîlcu Mihai Gabriel şi Costescu Paul Sorin.

Celor patru persoane li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 31 mai 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor COSTESCU PAUL SORIN şi VÎLCU MIHAI-GABRIEL pentru 24 de ore. La data de 1 iunie 2011, cei doi sunt prezentaţi Tribunalului Argeş cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cauză, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 655. România susține “Formula de Pace” propusă de președintele Zelenski

Vicepremierul Ucrainei a venit la București și a purtat discuții cu ministrul român al Afacerilor Externe, anunță un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE)...

Opt cetățeni din Fâșia Gaza au ajuns în România

Opt persoane evacuate din Fâșia Gaza au ajuns în România în dimineața zilei de duminică, 10 decembrie 2023. Cele opt persoane fac parte dintr-un grup...
Ultima oră
Pe aceeași temă