Patru ofiteri din Belarus sunt judecati marti in spatele usilor inchise in fostul stat sovietic, fiind acuzati ca ar fi spionat pentru Polonia, membra a Uniunii Europene (UE) privita cu suspiciune de presedintele Aleksandr Lukasenko, relateaza Reuters, consultata de Rompres.
Daca vor fi gasiti vinovati de spionaj si tradare, conform legii din Belarus cei patru acuzati ar putea fi condamnati la moarte, desi nu exista precedente pentru o asemenea sentinta. Un al cincilea ofiter, rus, va fi judecat in tara sa natala.
"Patru ofiteri vor aparea in fata instantei, fiecare dintre ei fiind acuzat de colectare si transfer de date secrete catre un stat strain", a afirmat un reprezentant al instantei inainte de inceperea audierilor.
"Unul dintre acuzati este cercetat si pentru organizarea unei activitati de spionaj pentru un cetatean strain", potrivit sursei citate.
Cei patru ofiteri din Belarus au fost arestati la inceputul anului de serviciile secrete ale tarii, care si-au pastrat numele din era sovietica – KGB. Retinerea celor patru a fost insa anuntata abia in luna iulie, cand acuzatiile au fost facute publice.
Oficiali din domeniul apararii au declarat ca acuzatii au fost convinsi de serviciile poloneze de informatii sa furnizeze date secrete privitoare la operatiunile fortelor armate din Belarus si la sistemul defensiv aerian comun cu Rusia.
Mass-media din Belarus a relatat ca ofiterii au fost acuzati ca au facut copii dupa documentele secrete si ca au incercat sa le ascunda in dispozitive improvizate pentru a le trece peste granita si a le inmana apoi serviciilor secrete poloneze. Mai mult decat atat, postul public de televiziune a difuzat in iulie imagini cu doi dintre acuzati, in care acestia isi recunosteau vina.
La cateva zile dupa ce arestarile au fost facute publice, presedintele Aleksandr Lukasenko l-a demis pe seful KGB Stepan Suhorenko si a acuzat serviciile secrete din Belarus de lipsa de profesionalism.
Belarus si Polonia, un aliat apropiat al Statelor Unite, au avut in ultimii ani o relatie dificila, in urma acuzatiilor presedintelui Lukasenko ca minoritatea poloneza instiga la tulburari in fosta republica sovietica cu o populatie de zece milioane de locuitori.
In 2005, politia din Belarus a sigilat birourile comunitatii poloneze din Grodno, liderii minoritatii au fost demisi, iar etnicii polonezi au fost fortati sa aleaga reprezentanti ceva mai supusi.
Incidentul a dus la expulzarea diplomatilor Belarusului si Poloniei de catre fiecare dintre cele doua tari. Alte incidente se refera la acuzatii de spionaj si amestec in treburile interne, autoritatile de la Minsk interzicand periodic intrarea in Polonia a oficialilor polonezi.