Agentii economici din Constanta mai au la dispozitie cateva zile pentru a comunica autoritatii teritoriale pentru protectia mediului cantitatile de ambalaje si deseuri de ambalaje gestionate anul trecut. Scopul acestei actiuni este constituirea bazei de date nationale privind ambalajele si deseurile de ambalaje, termenul pentru agentii economici pentru efectuarea acestei raportari fiind data de 25 februarie 2007. Raportarea se realizeaza in conformitate cu prevederile H.G. 621/2005 privind ambalajele si deseurile de ambalaje si ale Ordinului 927/2005 privind procedura de raportare a datelor re-feritoare la ambalaje si deseuri de ambalaje si va fi realizata de catre toti operatorii economici pro-ducatori si importatori de am-balaje, de produse ambalate, operatorii economici autorizati pentru preluarea deseurilor de ambalaje in vederea valorificarii, inclusiv operatorii de salubritate, declara Adrian Manole, directorul APM Constanta.
Aruncarea gunoaielor, interzisa!
Noul act normativ aparut anul trecut contribuie la delimitarea obligatiilor si responsabilitatilor tuturor factorilor implicati in procesul de gestionare a deseurilor, de la cetatean la operator economic, de la autoritatile centrale la cele locale. Prevenirea sau reducerea producerii de deseuri si diminuarea gradului de periculozitate al acestora, prin dezvoltarea unor tehnologii curate, cu consum redus de produse naturale, sau prin tehnologii cu impact redus asupra mediului este unul din obiectivele prioritare al noului act normativ. Valorificarea deseurilor prin reciclare, recuperare sau orice alt proces prin care se obtin materii prime secundare, este un alt obiectiv.
Amenzi usturatoare
De asemenea, se interzice abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolata a deseu-rilor, nerespectarea prevederilor planului de gestionare a acestora, necontractarea cu unitati specializate a colectarii, reciclarii, transportului si eliminarii deseurilor, in situatia in care aceste activitati nu se pot executa prin mijloace proprii. Aceste fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenzi usturatoare, cuprinse intre 200 si 2.000 lei noi pentru persoanele fizice si 10.000 si 20.000 lei noi pentru persoanele juridice. Elaborarea si adoptarea planurilor regionale de gestionare a deseurilor reprezinta o alta noutate.
Acestea se elaboreaza in comun de catre consiliile judetene si agentiile regionale pentru protectia mediului. Planurile trebuie sa contina informatii referitoare la cantitatile de deseuri, originea celor care urmeaza sa fie valorificate sau eliminate, eliminarea sau depozitarea finala a deseurilor etc.
Managementul deseurilor de ambalaje – obiectiv distinct in cadrul Capitolului 22 – Mediu – constituie o problema prioritara la care Romania trebuie sa gaseasca solutii de rezolvare fezabile si eficiente, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene.