Liderii principalelor confederatii sindicale din Timis – „Cartel Alfa”, Blocul National Sindical (BNS) si CNSLR „Fratia” – au denuntat faptul ca infiintarea sindicatelor in majoritatea firmelor private din judet are loc in cel mai mare secret, pentru a nu se intampina obstructii din partea patronilor. In acest context, ei au dezvaluit ca doar zece la suta dintre aceste societati au incheiate contracte colective de munca cu angajatii, in celelalte firme sindicatele avand un rol mai mult decorativ.
„Infiintam sindicate ca pe vremea ilegalistilor din anii '40”
Presedintele filialei timisene a „Cartel Alfa”, Stefan Gogosanu, a declarat ca aproape toate initiativele de acest gen au fost privite cu un imens disconfort, in special de patronatele marilor firme, si, de indata ce se afla de intentiile grupurilor sindicale, incepeau represaliile. „De cele mai multe ori, liderului sindical i se cautau motive pentru a fi dat afara. De aceea am decis sa cream sindicate in secret. Oamenii veneau la sediul „Cartel Alfa” sau in alte locuri si infiintam sindicatul ca pe vremea ilegalistilor din anii '40. Totodata, nu de putine ori, sindicatele veritabile sunt atacate de „sindicatele galbene”, create artificial si manipulate de administratorii din conducerea firmelor”, a afirmat Gogosanu.
De altfel, in urma cu un an, liderul filialei „Cartel Alfa” nu a ezitat sa critice conducerea companiei „Solectron” Timisoara, pentru modul in care se tratau problemele angajatilor. „Sunt probleme mari la aceasta societate. Conducerile de acolo nu au respectat legislatia muncii. S-a refuzat incheierea unui contract colectiv de munca, desi legea impune acest lucru, iar Directia Muncii a amendat societatea. S-a tot promis, dar nu s-a facut nimic. Asteptam faptele. Conducerea companiei nu are voie sa interzica liderilor sindicali sa discute cu presa. Este un drept al sindicatelor”, a afirmat atunci Gogosanu.
La randul sau, presedintele BNS Timis, Aurel Mihut, a declarat ca existenta sindicatelor in firmele private este necesara pentru ca angajatii sa fie aparati de abuzurile patronatelor, care, nu de putine ori, incalca prevederile Codului Muncii. „In mod normal, daca intr-o societate exista un singur membru de sindicat, acestuia ar trebui sa i se permita accesul in respectiva firma pentru a putea verifica daca prevederile Codului Muncii sunt indeplinite sau incalcate. Or, nu de putine ori, am fost tinut la poarta”, a spus Mihut. El a facut referire la conducerea din Timisoara a aceleiasi companii americane, care „nu a permis infiintarea unui sindicat al angajatilor, care sa le apere drepturile, incalcand legislatia in vigoare”.
Si liderul judetean al CNSLR „Fratia”, Adrian Negoita, a impartasit opinia colegilor sai de la celelalte confederatii sindicale. El a adaugat, insa, ca sindicatele pot intra in curtea firmelor private, dar ca nu exista sprijin din partea autoritatilor.