16.9 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăSpecialPatrimoniul imobiliar al Galaţiului, scos la mezat

Patrimoniul imobiliar al Galaţiului, scos la mezat

Începând de pe 26 august, zeci de case şi terenuri aflate în proprietatea municipalităţii vor fi scoase la licitaţie, imobil cu imobil, în cadrul unei ample executări silite. Prin aceste vânzări în serie ar trebui să fie acoperită suma de 4,2 milioane euro, pe care Consiliul Municipal (CLM) Galaţi ar trebui să o plătească lui Eugen Sima şi Cristian Tudose, pentru că nu au fost puşi în posesia unui teren revendicat.

În 2002, cei doi au revendicat un teren de 1,5 ha, în zona Fileşti. La vremea confiscării, terenul era în extravilan, fiind ocupat de vii şi grădini. După ce a început construirea Sidex-ului, acolo a fost construit Cartierul Siderurgiştilor. Sima şi Tudose au depus cererea la Serviciul „Revendicări”, dar funcţionarii i-au trimis la plimbare cu explicaţia că solicitarea nu face obiectul activităţii serviciului, pentru că în momentul confiscării terenul era în extravilan.

Au adresat o cerere şi primarului Dumitru Nicolae, dar nu au primit nici un răspuns şi s-au adresat justiţiei, cerând restituirea în natură. Instanţele au stabilit că nu e posibilă aplicarea „restitutio in integrum”, pentru că acolo sunt blocuri. Pentru stabilirea daunelor, judecătorii au dispus evaluarea terenului, desemnându-l pe expertul Vasile Bideaua.

Acesta a supraevaluat valoarea terenului la 4,2 milioane euro, adică 280 euro/mp. În prezent, terenurile din Fileşti se vând la 11-15 euro/mp, iar în momentele bune ale pieţei imobiliare nu depăşeau 20 euro/mp. Aşadar, valoarea terenului ar fi de aproximativ 300.000 euro. În dosarul 2021/121/2009, Tribunalul Galaţi a admis cererea lui Sima şi Tudose, obligând CLM Galaţi la plata a 4,2 milioane de euro şi a unor cheltuieli de judecată de 46.000 lei pentru Sima şi de 27.786 lei lui Tudose. CLM şi primăria au făcut recurs la curtea de apel, care a menţinut decizia tribunalului. Municipalitatea a făcut recurs la instanţa supremă, iar ÎCCJ a emis sentinţa 319/20.01.2011, prin care a respins recursul. Sentinţa fiind irevocabilă, CLM şi Primăria Galaţi trebuie să le plătească celor doi revendicatori suma de 4,2 milioane de lei.

Dosare penale şi procese inutile

Dacă ar fi tratat cu seriozitate cererea celor doi revendicatori, primăria ar fi rezolvat problema foarte simplu, prin oferirea unui teren la schimb. Abia după ce ÎCCJ a obligat municipalitatea la plata mega-despăgubirii, funcţionarii au ieşit din amorţeală, dar acum nu mai au ce să facă. Pe rolul Judecătoriei Galaţi sunt 10 acţiuni deschise de primărie împotriva lui Sima şi Tudose, speţa fiind plângere împotriva încheierii de carte funciară. Termenele sunt fixate în… mai 2012.

Procurorii DNA s-au sesizat asupra unui amănunt important în acest caz, anume că terenul de 1,5 ha fost supraevaluat, iar evaluatorul Vasile Bideaua a lucrat pe vremuri în Primăria Galaţi, la Direcţia Cadastru. Aşadar, ar exista şi ipoteza unei complicităţi a funcţionarilor din primărie la paguba suportată de municipalitate. Între timp, Sima şi Tudose au contraatacat, depunând şi ei plângeri penale împotriva finanţiştilor primăriei, care au refuzat plata celor 4,2 milioane euro, şi împotriva consilierilor municipali, care nu au rol în piesă dar au fost puşi la zid de ÎCCJ.

Patrimoniul imobiliar, scos la mezat

Între timp, avocatul celor doi a declanşat o operaţiune amplă de executări silite, anunţând punerea sechestrului şi scoaterea la licitaţie a 30-40 de imobile şi terenuri ale municipalităţii, pentru a fi obţinută suma de 4,2 milioane euro. Pe 26 august va fi scos la licitaţie imobilul de pe str. Mihai Bravu nr. 23, imobil de patrimoniu care a fost reşedinţa foştilor prim-secretari PCR de Galaţi. Preţul de pornire va fi de 250.000 de lei, o valoare mică ţinând cont de faptul că suprafaţa construită e de 330 mp, iar cea a grădinii de 365 mp.


„Casa Prim-secretarilor”, prima scoasă la licitaţie

Imobilul de pe Mihai Bravu are, la rândul său, o „poveste de tranziţie”. Ar fi putut fi după 1990 sediul unei instituţii publice, dar a devenit e o afacere cu iz clientelar, fiind dăruită de fostul primar Eugen Durbacă familiei Alexandru şi Valentina Nicolaev, care l-au urmat la ApR, PUR şi PC. Valentina Nicolaev a fost consilier judeţean şi preşedinta Organizaţiei de Femei a PC Galaţi. În 1990, imobilul devenise sediul Mişcării Ecologiste din România, dar pentru că ecologiştii nu aveau bani de chirie, în imobil s-au mai mutat şi alţi chiriaşi, între care şi Fundaţia Lyra, a familiei Nicolaev, cu profil de activitate grădiniţă.

Soţii Nicolaev au reuşit să îi elimine pe ceilalţi chiriaşi, punând stăpânire pe întregul imobil, plătind la început o chirie modică, de 914 lei. Pe 19.06.1996, soţii Valentina şi Alexandru Nicolaev şi-au vândut apartamentul de pe str. Siderurgiştilor nr. 8, bl. D4, ap. 66 şi s-au mutat în casa de pe str Mihai Bravu. Procesul-verbal de predare-primire a imobilului, nr. 23/26.07.1996, a fost întocmit pentru Fundaţia Lyra, dar contractul de închiriere a fost încheiat de primăria condusă de Durbacă cu Alexandru Nicolaev, ca chiriaş persoană fizică. În 2000, înainte de pierde mandatul de primar, Durbacă a aprobat o prelungire de 6 ani a contractului. Atunci s-a schimbat şi formula, trecându-se de la „contract de închiriere” la „atribuire în folosinţă gratuită a imobilului”. În şedinţa CLM Galaţi din 28.08.2008, la punctul 28 al ordinii de zi a fost trecut un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Dumitru Nicolae, prin care s-a prelungit folosinţa gratuită a imobilului de către familia Nicolaev cu încă 5 ani, adică până în 2013.

Cele mai citite

Categoria Fugi d-acia

Ion Iliescu, fost președinte al României despre celebrul lui zâmbet: „Am un zâmbet de Dacie”. Source link

Liban: 22 persoane au fost ucise și 117 rănite în două atacuri israeliene asupra Beirutului

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi 117 au fost rănite în două lovituri israeliene la Beirut, joi seara, potrivit unui nou...

Disecția unui cadavru politic – Victor Ponta

În folclorul românesc există o expresie: „Mortul de la groapă nu se mai dezgroapă”. O expresie care nu-și are însă aplicativitate și în...
Ultima oră
Pe aceeași temă