24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialPatriciu va înţelege de ce trebuie înlăturat Băsescu

Patriciu va înţelege de ce trebuie înlăturat Băsescu

Dan Mihalache, mâna dreaptă a preşedintelui PNL, Crin Antonescu, numit recent în funcţia de secretar general adjunct al partidului, declară că alianţa cu Dan Voiculescu nu afectează electoratul PNL şi că, după formarea USL, votanţii liberali ar fi crescut în Bucureşti. Dan Mihalache susţine că lustraţia n-ar mai trebui să fie o temă a liberalilor şi că PNL nu i-a promis lui Dan Voiculescu funcţia de preşedinte al Senatului. În ceea ce priveşte distanţarea lui Dinu Patriciu de PNL, Mihalache crede că ar fi doar o poziţionare de moment şi că în cele din urmă principalul finanţator al liberalilor va înţelege de ce ar trebui înlăturat regimul Băsescu de la putere.

Crin Antonescu a declarat că PNL nu va vota un tehnocrat la conducerea Guvernului, oricât de „prestigios” ar fi. Se înţelege că PNL îl preferă pe Emil Boc până în 2012?

D.M.: Opţiunea noastră este un nou guvern format de o nouă majoritate parlamentară. În acest moment, un tehnocrat în fruntea Guvernului nu este dorit nici măcar de PDL, iar dacă ideea s-ar pune în practică, ar fi doar o operaţiune de spălare de imagine. Nu vedem însă care ar fi beneficiul real al tehnocratului, cu aceeaşi majoritate, cu aceiaşi miniştri.

Deci îl preferaţi mai degrabă pe Emil Boc.

D.M.: Nu.

Dar nici altă soluţie nu aveţi.

D.M.: Nu, dar noi vom depune oricum o moţiune de cenzură şi vom vedea dacă, între timp,
UDMR a meditat dacă mai vrea sau nu să râmână la guvernare.

Există negocieri cu UDMR în sensul retragerii de la guvernare?

D.M.: Negocieri, e prea mult spus, dar au avut loc periodic discuţii.

Cine discută?

D.M.: Preşedintele PNL, Crin Antonescu, împreună cu şeful UDMR, Hunor Kelemen. Cred că discuţia cu UDMR trebuie să ajungă până la urmă la un final. Noi le-am dat intervale de graţie succesive şi nu ştiu cât mai poate dura un astfel de interval. Dacă până la toamnă UDMR va rămâne în poziţia de partener fidel al PDL şi participant, există dacă vreţi, o decizie strategică prin care vom vedea, dacă într-o viitoare majoritate parlamentară USL, Uniunea mai poate deveni coparticipantă la guvernare.

Faceţi, deci, presiuni asupra UDMR să ia cât mai curând o decizie, eventual de părăsire a actualei majorităţi.

D.M.: Puteţi să spuneţi şi aşa, dar ideea că UDMR a stat cu PDL patru ani, şi apoi trece alături de noi, nu se mai susţine.

Când au avut loc ultimele tratative PNL-UDMR?

D.M.: Îmi permit să nu vă dezvălui acest amănunt. Ceea ce vă pot spune este că USL a făcut o invitaţie la dialog UDMR şi, deocamdată, răspunsul întârzie să apară.

Sugeraţi că urmează un ultimatum către UDMR

D.M.: Nu. E doar o punere în termeni a relaţiilor noastre prezente şi viitoare.

Ceea ce nu înseamnă că veţi renunţa la UDMR, dacă veţi avea nevoie de voturile Uniunii în 2012, la eventual formare a guvernului USL?

D.M.: Există riscul ca de-acum încolo, o perioadă mai lungă, UDMR să nu mai poată face acest joc de mireasă eternă a guvernării. UDMR trebuie să se gândească ce vrea să facă mai departe, dacă vrea să fie coresponsabil al guvernării Boc sau dacă vrea să discute cu noi.

În ultima vreme, Crin Antonescu a făcut câteva schimbări la vârful partidului, ocolind tradiţiile democratice ale partidului, înlocuindu-l, de pildă, pe secretarul general al PDL, Radu Store, ales la Congresul PNL de anul trecut.

D.M.: Secretarii generali fac parte din zona tehnică, Radu Stroe a primit funcţia de la preşedintele PNL. Conform statutului, funcţia de secretar general este numită şi revocată de preşedintele partidului, cu acordul Biroului Permanent PNL. Este vorba doar despre a aduce în zona aceasta tehnică o anumită echipă care să organizeze mai bine campania electorală de anul viitor.

Radu Stroe, Varujan Vosganian, Călin Popescu Tăriceanu sunt liberali cunoscuţi pe care partidul încearcă să-I marginalizeze.

D.M.: Nu. Orice partid, la un moment, dat găseşte mijloace, metode de aşezare a oamenilor în care pot da mai mult randament.

Cert este că nu e prea clar care au fost criteriile folosite pentru a face aceste permutări. Care este logica acestor mişcări? Nu mai făcea faţă Radu Stroe funcţiei?

D.M.: Nu e vorba despre asta, dar orice partid, din când, în când vrea să facă o schimbare de ritm. Asemenea schimbări produc de obicei, efecte pozitive. Şi apoi, nimeni nu e etern pe o funcţie. Oamenii mai obosesc, intră într-o anumită rutină.

Marius Oprea, fost consilier al premierului Tăriceanu, spunea într-un interviu pentru România liberă, că actuala conducere a PNL a fost acaparată de oameni care au „mentalităţi de tip comunist sau securist”.

D.M.: E posibil ca între timp Marius Oprea să-şi fi revizuit poziţia.

Marius Oprea ajunsese la această concluzie după un proces cu Mircea Moloţ, şef al Consiliului Judeţean Hunedoara, care şi-a păstrat rostul şi rolul în PNL, chiar şi după ce justiţia a hotărât, printr-o decizie definitivă, că a colaborat cu Securitatea.

D.M.: E un meci local în care Marius Oprea a intrat fără să cunoască dedesubturile.

PNL a renunţat la prevederea din statut care le interzice foştilor colaboratori ai Securităţii să rămână în partid?

D.M.: Prevederea este valabilă.

Lustraţia mai este un obiectiv al PNL?

D.M.: Punctul meu de vedere este că a vorbi despre lustraţie, la 20 de ani de la Revoluţie, este comic. A fost o temă politică a anilor 90, de care PNL a fost ataşat, dar acum devine comic să discutăm de lustraţie. Pe cine să mai lustrăm, pe Boc?

Pe Mircea Moloţ sau pe Dan Voiculescu.

D.M.: E comic să mai lustrăm pe cineva, la 20 de ani după căderea dictaturii. Nu cred că lustraţia mai e o temă, întrebaţi-i pe cei cu salariile tăiate, dacă-i ajută cu ceva.

Dar Dan Voiculescu?

D.M.: El nu a fost activist comunist.

Dar a fost manager al unei societăţi a Securităţii şi potrivit unui verdict al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost colaborator al Securităţii şi a făcut poliţie politică.

D.M.: Dan Voiculescu nu e în PNL, deci nu-l lustrăm noi.

Mai mulţi fruntaşi ai PNL s-au plâns că în partid a fost evitată o discuţie despre verdictul primit de Dan Voiculescu. E bine că a fost evitată această discuţie?

D.M.: De ce-am discuta noi despre acest subiect? Nu are nici măcar o funcţie în PC, şi nici în USL.

Dar în protocolul pe care l-aţi semnat cu PC se prevede că Dan Voiculescu ar urma să devină preşedinte al Senatului, în eventualitatea în care USL câştigă alegerile.

D.M.: E o mitologie.

Nu e adevărat?

D.M.: Nu scrie niciunde negru pe alb acest lucru.

Adică Dan Voiculescu nu va primi şefia Senatului, dacă USL vine la putere?

D.M.: Nu ştim ce va fi atunci. Nu am negociat prin protocol nici funcţii, nici nume de persoane. Am discutat chestiuni de paritate pentru alegerile locale şi despre un principiu paritar al alcătuirii unui nou guvern. Poate Dan Voiculescu nu vrea să fie preşedinte al Senatului, poate vrea să facă o călătorie cu iahtul în jurul lumii.

Aţi vorbit totuşi despre Victor Ponta, ca viitor premier, despre Crin Antonescu, potenţial candidat la prezidenţiale, iar atunci ar fi logic să primească o funcţie importantă şi cel mai greu om din PC.

D.M.: Nu ştim ce se va întâmpla până în 2012.

PNL nu pierde nucleul dur al alegătorilor după asocierea cu PC?

D.M.: E interesant să vedem cine mai este într-adevăr nucleul dur al PNL şi care sunt costurile şi beneficiile construcţiilor politice pe care le-am făcut în acest an.

Aveţi nişte cercetări?

D.M.: Studiile ne-au arătat că lumea îşi dorea o forţă coagulată a opoziţiei.

Câştigul e mai mare decât pierderea pentru PNL, după asocierile cu PSD şi Dan Voiculescu?

D.M.: Nu ştim încă exact. E un tablou foarte amplu: electoratul s-a schimbat, PNL s-a schimbat. PNL a fost un partid de 7 la sută, Tăriceanu la 18 la sută, iar Crin Antonescu la 20 la sută. PNL face acum saltul de la partidul de nişă la un partid mai mare. PNL nu mai poate merge doar pe discursul libertarian.

Dacă duminică ar avea loc alegeri, câţi dintre votanţii PNL sunt în disconfort cu Dan Voiculescu sau cu PSD?

D.M.: Nu am văzut nici măcar în Bucureşti o zonă mare de disconfort.

Câţi sunt cei supăraţi că PNL s-a asociat cu PSD şi cu un fost securist? Mai mult de
5 la sută?

D.M.: Nu, mai degrabă mai puţin. În orice caz după ce am făcut alianţa cu PSD, scorul nostru crescuse în Bucureşti. Nu văd un risc foarte mare din acest punct de vedere.

Cei care s-au opus alianţei PNL cu PC au fost într-un fel sancţionaţi deja de Dan Voiculescu, fiindcă nu mai sunt invitaţi la televiziunile fondate de acesta. Cum vi se pare această mişcare?

D.M.: Nu ştu să existe o listă neagră a Antenelor şi oricum nu mie trebuie să-mi puneţi această întrebare. La Antena 3 sunt producători, le mai dăm şi noi din când în când câte o mână de ajutor, când sunt prea multe emisiuni pe zi.

Cum îl puteţi recupera pe Dinu Patriciu, în aşa fel încât să susţină din nou partidul?

D.M.: Dinu Patriciu în ultimii ani nu a fost prea activ în partid, a fost doar un prieten al PNL.

Dar acum nu mai susţine actuala conducere a PNL.

D.M.: Sunt chestiuni de ordin personal. Nu toate lucrurile au dimensiune politică. Dinu Patriciu va realiza şi el că în momentul de faţă nuanţele politice sunt mai puţin importante şi că obiectivul fundamental este înlăturarea regimului Băsescu.

Conducerea PNL a mai avut întâlniri cu Dinu Patriciu?

D.M.: Oficial, nu.

Dacă în 2012 PNL nu izbuteşte să ajungă la guvernare, Crin Antonescu ar trebui să-şi asume eşecul şi să plece din fruntea PNL?

D.M.: Cred că domnul Antonescu şi-a fixat câteva obiective şi a demonstrat că nu vrea funcţii cu orice preţ. Cred că în ipoteza unui eşec Crin Antonescu va avea o atitudine în registrul celor cu care a obişnuit până acum şi PNL şi electoratul.

CV Dan Mihalache, 40 de ani

Licenţiat în Drept, masterat la Colegiul Naţional de Apărare, doctorat în ştiinţe politice la SNSPA

1994-1997 – ziarist la începutul anilor ’90, a devenit expert guvernamental

2001 – a intrat în PSD şi a devenit consilierul premierului Adrian Năstase

2004-2008 – deputat PSD

2007-2009 – europarlamentar PSD

2009 – s-a mutat la PNL şi a coordonat campania lui Crin Antonescu pentru prezidenţiale


„A vorbi despre lustraţie, la 20 de ani de la Revoluţie, este comic. A fost o temă politică a anilor 90, de care PNL a fost ataşat, dar acum devine comic să discutăm de lustraţie.”

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Emil Boc, reacție după ce „U” Cluj a învins Rapid București

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă împotriva Rapidului, învingând echipa giuleșteană cu scorul de 2-0 în deplasare, în cadrul etapei a 9-a din...

O delegație FMI va efectua o vizită în România în această toamnă

O delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI) va vizita România în această toamnă, conform declarațiilor reprezentanților instituției pentru Ziarul Financiar. Deși detaliile precise ale vizitei...

Sebastian Dobrincu, săltat de Poliția de Frontieră! „Au vrut să îmi facă cazier”

Sebastian Dobrincu a petrecut o lună și câteva zile în Indonezia și, după această experiență, spune că s-a întors mai împlinit și mai liniștit. https://www.youtube.com/watch?v=3qCRBM6AGBY Prezent...
Ultima oră
Pe aceeași temă