20.1 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăSpecial"Patriarhul" romanilor uniti cu Roma

„Patriarhul” romanilor uniti cu Roma

Romania are de acum inainte doi patriarhi. Pe langa conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist Arapasu, la Blaj, mitropolitul Lucian Muresan a fost ridicat la rangul de arhiepiscop major al Bisericii Romane Unite cu Roma. Rangul este echivalentul celui de patriarh ortodox.

Patriarhul Daoud Mousa a luat parte la inscaunare

La ceremonia oficiata in fata catedralei din municipiul Blaj (judetul Alba) au asistat cateva mii de persoane. Pentru ca piata din fata lacasului de cult a devenit neincapatoare, unii dintre oameni au urmarit liturghia din parcul din centrul orasului. Slujba a fost prezidata de patriarhul emerit Daoud Mousa, cardinalul care conduce Congregatia pentru Bisericile Catolice Orientale de la Vatican. Acesta a declarat ca este fericit de ridicarea in rang a unei biserici orientale, care vine la un an dupa cea a Bisericii Siro-Malankareze din India.
Transformarea Bisericii Romane Unite cu Roma in Arhiepiscopie Majora vine sa arate rolul tot mai important pe care Vaticanul il acorda acestui cult religios. Biserica Arhiepiscopala Majora a Romanilor este cea de-a doua biserica greco-catolica ca importanta din Europa, dupa cea Ucraineana. De altfel, relatiile dintre greco-catolicii romani si cei ucrainieni sunt mai mult decat excelente.
La ceremonia de la Blaj a fost prezent si cardinalul Lubomyr Husar, arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainiene. El a mai fost prezent al Blaj si in anul 2002, cu prilejul inmormantarii cardinalului Alexandru Todea, precum si la Cluj-Napoca, atunci cand actualul episcop Florentin Crihalmeanu a preluat Eparhia de Cluj-Gherla de la predecesorul sau, arhiepiscopul George Gutiu.

Crearea Arhiepiscopiei Majore, expresia iubirii lui Cristos

Noul arhiepiscop major, Preafericitul Lucian Muresan, a spus in predica sa ca aceasta inaltare in rang a Bisericii Greco-Catolice este un semn al iubirii lui Dumnezeu. El a vorbit si despre rolul istoric al Blajului si al Bisericii Greco-Catolice.
La evenimentul religios au venit reprezentanti ai tuturor bisericilor greco-catolice din Europa, toti episcopii greco si romano-catolici din Romania fiind prezenti la slujba. Maine, ei vor participa la sedinta Conferintei Episcopilor Catolici, condusa de noul arhiepiscop major.
Nu doar catolicii au fost prezenti la Blaj. Biserica Ortodoxa a fost reprezentata, la randul ei, insa la un nivel mult mai scazut decat se asteptau participantii la ceremonie. Din partea cultelor protestante au fost prezenti episcopul lutheran de Sibiu, Cristoph Klein, precum si episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes. Prezenta lor a aratat ca inaltarea Bisericii Greco-Catolice la rangul de Arhiepiscopie Majora este importanta nu doar pentru romani, ci pentru toate cultele din Transilvania.
De asemenea, au fost reprezentate bisericile greco-catolice din Italia, Grecia, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia si Ucraina.

Din temnita comunista, pe tronul
de arhiepiscop major

Data stabilita pentru ceremonia de inscaunare a Preafericitului Lucian Muresan nu a fost aleasa intamplator. Acum 158 de ani, liderii Revolutiei Romane de la 1848 din Transilvania au organizat in Duminica Tomii prima adunare revolutionara. Intrunirea s-a tinut tocmai in catedrala greco-catolica.
In incinta lacasului de cult sunt inmormantati cunoscutul luptator pentru drepturile romanilor din Ardeal, episcopul Ioan Inocentiu Micu Klein, si conducatorul din clandestinitate al Bisericii Greco-Catolice, cardinalul Alexandru Todea. El a condus Mitropolia Romana Unita cu Roma in perioada regimului comunist, cand acest cult religios fusese interzis.
De altfel, actualul arhiepiscop major Lucian Muresan a fost detinut politic in timpul comunismului. Dupa Revolutia din anul 1989, el a devenit episcop de Maramures, iar dupa retragerea mitropolitului Alexandru Todea, in anul 1994, a devenit conducatorul Bisericii Romane Unite cu Roma.
Arhiepiscopul major al romanilor s-a remarcat de-a lungul timpului printr-o atitudine intransingenta, care i-a atras stima liderilor occidentali.

Reparatie istorica pentru greco-catolici

La Blaj, insa, autoritatile de la Bucuresti nu au fost reprezentate la nivel inalt. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a trimis un consilier, spre deosebire de ceremonia de transformare a Arhiepiscopiei Ortodoxe din Cluj la rangul de Mitropolie, cand a venit personal in Transilvania.
Totusi, mesajul sefului statului, adresat greco-catolicilor, a adus o reparatie morala. Pentru prima data, intr-un document oficial al Statului Roman emis dupa caderea regimului comunist, Presedintele Romaniei a admis ca cel care a citit proclamatia de Unire a Transilvaniei cu Romania, la data de 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, a fost cardinalul Iuliu Hossu.
Acest adevar a fost trecut sub tacere in manualele de istorie comuniste, care doreau sa nu fie aflata complicitatea regimului comunist cu Biserica Ortodoxa in suprimarea Bisericii Romane Unite cu Roma, in anul 1948.
„Romania libera” a fost primul ziar care a restabilit adevarul acum mai mult de doi ani, in momentul in care a fost scos la lumina singurul album original cu fotografii, realizate la Marea Unire si cand a publicat transcrierea inregistrarii cu vocea cardinalului Iuliu Hossu care citea proclamatia de unire.
Singurul membru al Guvernului prezent la Blaj a fost ministrul Justitiei, Monica Macovei. Ea a fost intampinata de oamenii adunati la eveniment ca o adevarata vedeta, desi demnitarul a venit fara nici un fel de ceremonie sau de garzi de corp. Dupa incheierea liturghiei, cand a iesit sa se plimbe prin oras, Monica Macovei a fost oprita in repetate randuri de oamenii care au vrut sa se fotografieze cu aceasta.

Mari schimbari in interiorul Bisericii Greco-Catolice

Cu toate acestea, in interiorul Bisericii Greco-Catolice sunt asteptate mari schimbari. Arhiepiscopul Major va stabili astazi data convocarii primului Sfant Sinod din istoria Bisericii Romane Unite cu Roma. Potrivit unor surse oficiale, pe ordinea de zi a acestuia se vor afla inclusiv propunerea de retrasare a granitelor dintre episcopi, precum si numirea unor noi episcopi.
La Bucuresti ar putea sa fie infiintata o noua episcopie greco-catolica, pentru ca in Capitala sunt peste 20.000 de greco-catolici, urmasii celor din perioada interbelica sau ardeleni, precum si numerosi fosti ortodocsi convertiti la catolicism. De asemenea, ar putea fi numit un episcop vicar al Arhiepiscopiei Majore, precum si episcopi auxiliari in eparhiile de Lugoj si de Maramures, unde actualii episcopi eparhiali sunt in varsta.
Arhiepiscopul Major Lucian Muresan trebuie sa isi stabileasca si Curia Arhiepiscopala, un organism de conducere format dupa modelul Curiei de la Vatican, care este un adevarat Guvern al statului pontifical. Intelectualii catolici spera ca tot in perioada urmatoare, Preafericitul Lucian sa primeasca si demnitatea de cardinal. El ar fi, astfel, cel de-al treilea cardinal roman din istorie, dupa Iuliu Hossu si Alexandru Todea. Un punct comun al biografiilor acestora ar fi trecerea prin temnitele comuniste, pentru credinta catolica.

Cele mai citite

Grupa C2 a Ligii Națiunilor: România-Lituania 3-1

Naţionala de fotbal a României a învins cu emoţii selecţionata Lituaniei, cu scorul de 3-1 (1-1), luni seara, pe Stadionul Steaua din Bucureşti, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă