3.5 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialPastrarea numarului de telefon indiferent de operator va fi posibila din octombrie

Pastrarea numarului de telefon indiferent de operator va fi posibila din octombrie

Din 21 octombrie 2008, orice utilizator al serviciilor de telefonie fixa sau mobila din Romania va avea dreptul sa isi pastreze numarul de telefon, chiar daca isi schimba furnizorul de servicii. Insa nu va fi posibila portarea numerelor de telefonie fixe catre retele de telefonie mobila si invers.

Trecerea de la un furnizor de servicii (furnizor donor) la altul (furnizor acceptor) se va putea face in 10 zile de la depunerea unei cereri la operatorul la ale carui servicii abonatul s-a hotarat sa renunte. Utilizatorul nu va fi facturat de catre furnizorul donor pentru portarea numarului, furnizorul acceptor urmand sa suporte costurile determinate de portarea numarului. Acesta insa poate decide sa-i transfere noului abonat o parte din aceste costuri. Conditia impusa de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei este ca in situatia in care furnizorul acceptor decide sa perceapa utilizatorului anumite tarife, aceste tarife sa fie accesibile.
Toate numerele utilizate pentru servicii de telefonie mobila pot fi portate, indiferent de tehnologia utilizata (2G, 3G, CDMA etc.), de modalitatea de plata (prepaid sau cu abonament) sau de tipul de servicii furnizate (fax, transmisiuni de date).
In schimb, portarea numerelor de telefonie fixe catre retele de telefonie mobila si invers nu este posibila.

Avertizare in cazul numarului portat
Insa, faptul ca un abonat va avea acelasi numar de telefon, dar va fi pe alta retea va starni cu siguranta confuzie in randul clientilor, pentru ca cel care formeaza numarul nu va mai sti exact in ce retea este cel catre care se indreapta apelul. Situatia poate fi si inversa – desi cel apelat are un alt prefix, el poate fi in aceeasi retea.
Acest lucru s-ar putea solda cu o factura usturatoare, mai ales in cazul celor care au tarife mai mici pentru convorbirile in retea.
De aceea, ANRCTI a impus furnizorilor care practica tarife diferite in functie de reteaua de destinatie a apelului obligatia de a transmite, cel putin in cazul numerelor portate, in mod gratuit, un ton distinctiv (de tip bip), prin care utilizatorii sa fie avertizati ca apelul respectiv este terminat in alta retea decat cea in care este initiat apelul. In acest fel, apelantul va sti ca suna spre un numar care s-a mutat in alta retea decat cea pe care o stia el si va fi in masura sa decida daca continua sa efectueze convorbirea sau renunta pentru a se informa in prealabil in care retea s-a mutat numarul pe care doreste sa-l apeleze. Alternativ, furnizorii care initiaza apeluri pot transmite, gratuit, un mesaj vocal prin care utilizatorii finali sa fie avertizati ca numarul apelat a fost portat.
Totodata, utilizatorii vor avea la dispozitie si o aplicatie web ce va fi dezvoltata de catre operatorul bazei de date centralizate si prin intermediul careia utilizatorii pot afla daca un numar este portat si ce furnizor ofera servicii prin intermediul numarului respectiv la momentul interogarii aplicatiei.

Servicii gratuite

Reprezentantii ANRCTI au declarat ca toate companiile de telefonie vor oferi gratuit informatii cu privire la procesul de portare a numerelor, prin serviciul de relatii cu clientii si au obligatia de a transmite gratuit in scris, la cerere, de a publica pe pagina proprie de Internet si de a afisa sau pune la dispozitie la oficiile comerciale cererea de portare si procedura de depunere si de validare a cererii de portare.
Serviciul de relatii cu clientii privind portabilitatea va trebui sa fie disponibil 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana.
"Posibilitatea abonatilor de a-si pastra numarul de telefon atunci cand isi schimba furnizorul le asigura acestora o mai mare libertate de alegere si indeparteaza o bariera importanta din calea dezvoltarii concurentei in sectorul comunicatiilor", a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu. El a adaugat ca portabilitatea va permite abonatilor sa aleaga oferta cea mai avantajoasa sau potrivita cu necesitatile acestora si va stimula concurenta intre furnizorii de servicii de comunicatii.

Conditii
» Daunele se platesc
daca nu respectam contractul

Conform noilor reglementari, nu pot constitui motive de refuz al cererii de portare a numarului: a) existenta unor datorii ale abonatului catre furnizorul donor; b) existenta unei durate minime de incheiere a contractului; c) suspendarea furnizarii serviciului prin intermediul numarului respectiv. Dar, atentie, renuntarea la serviciile unei companii in favoarea alteia, cu posibilitatea de pastrare a numarului de telefon, nu inseamna ca nu mai trebuie platite daunele stipulate in contractul de servicii, in cazul in care aceasta schimbare se face inainte de durata minima pentru care s-a incheiat acest contract.

Cele mai citite

La „Ambulanță”, timpul nu ne este prieten

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, vorbește la podcastul Dialogurile Puterii despre realitățile de la „Ambulanță”, acolo unde timpul este cel mai mare...

Și ce dacă Hunter Biden a cheltuit șpaga românească pe dansatoare exotice?

În timp ce România era ostracizată de lupta anticorupție, iar rețelele Soros scoteau sute de mii de tefeliști în stradă, fiul lui Joe Biden,...

Avertisment Europol cu privire la utilizarea dispozitivelor de urmărire Bluetooth în crima organizată

În ultimii ani, Europol observă un fenomen criminal în creștere: utilizarea dispozitivelor de urmărire Bluetooth în crima organizată. Trackerele Bluetooth sunt dispozitive mici concepute...
Ultima oră
Pe aceeași temă