11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPartiile de bob-sanie, amintiri in Romania

Partiile de bob-sanie, amintiri in Romania

» Sportivii, fortati sa se antreneze in strainatate.
» 55 de euro pentru o singura coborare cu bobul de patru.
ion panturu si nicolae neagoe cucereau, cu aproape 40 de ani in urma, "bronzul" olimpic la bob dublu in cadrul intrecerilor de la Grenoble (Franta). Performanta celor doi, ramasa cea mai valoroasa din istoria sporturilor de iarna de la noi, nu a reprezentat insa nimic pentru aceasta disciplina care, in loc sa urmeze o panta ascendenta, aproape ca s-a prabusit. Cea mai mare contributie la caderea acestui sport a avut-o indiferenta cu care au fost administrate bazele sportive de profil din Romania, pistele de bob si sanie fiind in prezent aproape impracticabile.
La ora actuala nu mai exista decat o singura partie de bob competitionala, in sensul ca poate gazdui intrecerile din cadrul campionatelor nationale. Aceasta nu poate fi insa folosita decat o scurta perioada de timp, dupa luna februarie, din cauza zonei neinspirate unde a fost construita, cu clima destul de calda, fara zapada si fara temperaturi sub 10 grade minimum o saptamana, care sa permita inghetarea naturala a pistei. Asa s-a ajuns in situatia  de la inceputul lui 2007 cand, din cauza vremii, pista a fost impracticabila, iar editia trecuta a Campionatelor Nationale de bob s-a tinut, in premiera, in strainatate. Despre pregatire nici nu a putut fi vorba.
De altfel, pentru sezonul competitional 2007-2008, din cauza ca in Romania nu exista o baza sportiva de profil, loturile noastre reprezentative de bob si sanie s-au antrenat exclusiv in strainatate. "Pregatirea pentru etapele de Cupa Mondiala (n.r. – care au loc chiar in aceste zile) a inceput deja din octombrie, iar in Romania nu avem unde sa ne ducem. Singura partie omologata de federatia internationala, cea de la Sinaia, care oricum nu poate fi folosita decat pe o lungime de 1200 m (n.r. – din cei 1600 m cat masoara in intregime), este impracticabila pana in ianuarie-februarie. Situatia asta dureaza de ani de zile, asa ca ne-am obisnuit si avem deja locurile noastre din strainatate unde oamenii ne cunosc si ne ofera tot felul de discount-uri astfel incat sa nu ne coste foarte mult cazarea si masa", ne-a marturisit Ion Duminicel, secretarul general al Federatiei de Bob si Sanie.

In strainatate, preturi "criminale" la coborari

Culmea este ca preturile de cantonament din strainatate sunt comparabile cu cele de acasa. "In Romania nu ne bucuram de reduceri decat in complexurile nationale sportive, dar la Sinaia, de pilda, cum nu exista asa ceva, trebuie sa apelam la sistemul privat, unde trebuie sa platim tot in jur de 30 de euro de persoana, ca si in Austria de pilda. Afara insa preturile pentru coborari sunt criminale, dar n-avem ce face. La bob dublu se platesc cate 45 de euro, iar la bobul de patru – cate 55 de euro pentru o singura coborare. si este nevoie de cel putin doua-trei lansari pe zi pentru o minima pregatire in vederea participarii la competitiile internationale. La sanie este un pic mai ieftin, o coborare costand 20 de euro. In ciuda preturilor extrem de piperate, dat fiind numarul destul de mic de partii artificiale de bob-sanie din Europa, daca nu te trezesti din timp sa faci rezervari risti sa ramai pe dinafara. Sunt partii unde este totul ocupat de dimineata, de la 6, pana seara la 23", a precizat Ion Duminicel.
 
Nici un demers

Desi inexistenta bazelor sportive de pregatire specifica pentru bob-sanie este o problema veche de ani de zile, pana acum nu s-a facut nici macar un demers in vederea construirii unei piste artificiale. Discutii si analize – pentru ca la astea sefii sportului nostru sunt "campioni" – au fost nenumarate. Dupa rezultatele dezastruoase inregistrate de romani la toate disciplinele albe la Jocurile Olimpice de iarna de la Torino din 2006, conducerea de atunci a ANS anunta ca "a lansat deja un proiect privind realizarea unor obiective considerate a fi de interes national", printre care si construirea unei piste artificiale pentru bob, sanie si skeleton. Evident, initiativa a ramas in aer. Singura partie functionala in momentul de fata este cea de sanie din Parang.

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă