4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialPartidul premierului Hashim Thaci, pe primul loc în alegerile din Kosovo

Partidul premierului Hashim Thaci, pe primul loc în alegerile din Kosovo

Partidul Democratic din Kosovo (PDK), al premierului în exerciţiu Hashim Thaci, se clasează pe primul loc în urma alegerilor legislative anticipate de duminică, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne, realizat de un ONG independent, transmite AFP, citat de Mediafax.

PDK a obţinut 31 la sută din voturi, potrivit acestui exit-poll realizat de organizaţia neguvernamentală kosovară Gani Bobi şi analistul Shkelzen Maliqi, pe un eşantion de peste 2.200 de alegători din toate regiunile Kosovo.

Liga Democratică din Kosovo (LDK), condusă de primarul din Priştina, Isa Mustafa, se clasează pe locul al doilea cu 25 la sută din voturi, iar mişcarea pentru Autodeterminare este pe locul trei, cu 16 la sută din voturi, conform sondajului.

Alte două formaţiuni se menţin în Parlament. Alianţa pentru Viitorul Kosovo (AAK), a fostului premier Ramush Haradinaj, care aşteaptă să fie judecat de Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, într-un nou proces pentru crime de război, obţine 12,5 la sută din voturi, iar Alianţa pentru un nou Kosovo (AKR), a lui Bexhet Pacolli, primeşte 6,5 la sută din sufragii.

Potrivit aceluiaşi sondaj, a cărui marjă de eroare este de 3 puncte procentuale, coaliţia Fryma e Re (Aer proaspăt), creată în urmă cu câteva luni, nu a reuşit să depăşească pragul de 5 procente pentru a intra în Parlament.

Aproximativ 1,6 milioane de alegători au fost chemaţi să aleagă 120 de deputaţi în Parlament, dintre cei 1.265 de candidaţi propuşi pe 29 de liste, între care şapte albaneze şi opt sârbe.

Douăzeci de mandate în Parlament sunt rezervate minorităţilor, dintre care zece celor 120.000 de sârbi care trăiesc în Kosovo, repartizaţi în enclave şi în nord, în apropiere de graniţa cu Serbia, unde sunt majoritari.

Cele 2.280 de secţii de vot, repartizate în 37 de municipalităţi, au fost deschise între orele 7.00 şi 19.00 (8.00-20.00, ora României).

 

Cele mai citite

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...
Ultima oră
Pe aceeași temă