21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial"Particula lui Dumnezeu" le aduce Nobelul lui Englert şi Higgs (VIDEO)

“Particula lui Dumnezeu” le aduce Nobelul lui Englert şi Higgs (VIDEO)

Cercetătorii Peter Ware Higgs şi François Englert au primit, marţi, premiul Nobel pentru fizică în 2013, pentru teoria privind modul în care particulele capătă masă, conform site-ului oficial nobelprize.org.

Conform Comitetului Nobel, cei doi cercetători au primit prestigioasa distincţie pentru “descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înţelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS şi CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN”

În 1964, Higgs şi Englert au propus teoria în mod independent unul de celălalt. În 2012, teoria lor a fost confirmată prin descoperirea particulei Higgs în cadrul laboratorului CERN de lângă Geneva, Elveţia.

Teoria celor doi savanţi face parte din Modelul Standard, care explică modul în care s-a format Universul. Întregul Model Standard se bazează pe aşa-numita “particulă a lui Dumnezeu”, care conferă particulelor materie şi care îşi are originea într-un câmp invizibil ce ocupă toate spaţiile “goale” din Univers.

Citeşte şi NOBELUL în medicină: Rothman, Schekman şi Südhof, cercetări în biologia celulei

În iulie 2012, CERN (Organizaţia europeană pentru cercetări nucleare) a anunţat că este posibil să fi descoperit celebrul “boson Higgs”, confirmând teoria fizicienilor.

Cu toate acestea, Modelul Standard nu este complet, deoarece priveşte anumite particule, denumite neutrini, ca fiind fără masă, în timp ce anumite studii au demonstrat că acestea au, de fapt, masă. O altă cauză este legată de faptul că Modelul se raportează la materia vizibilă, care nu reprezintă decât o cincime din întreaga materie din Univers.

François Englert are cetăţenie belgiană şi s-a născut în 1932, în oraşul Etterbeek. A obţinut diploma de doctor în fizică la Universitatea Liberă din Bruxelles şi este profesor emerit la aceeaşi instituţie de învăţământ superior.

Peter W. Higgs s-a născut în 1929, în localitatea Newcastle upon Tyne din Marea Britanie. A obţinut doctoratul, în 1954, la King’s College din cadrul Universităţii din Londra şi este profesor emerit la Universitatea Edinburgh.

 

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă