17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialParticiparea medicilor români la evenimente internaționale este obligatorie

Participarea medicilor români la evenimente internaționale este obligatorie

Un scandal recent este relevat de presa noastră: participările unor medici la congrese sau conferințe internaționale care au devenit subiect de anchetă penală. Asemenea știri sunt spectaculoase și pot atrage publicul prin citarea numelor unor personalități ale lumii medicale. Ar fi o lovitură pentru comunitatea medicală românească dacă suspiciunile care privesc încălcarea deontologiei s-ar dovedi reale.

Dar câteva lucruri trebuie spuse despre participările noastre, ale medicilor și profesorilor români, la evenimente internaționale. Precizez de la bun început că numele meu nu apare în nicio investigație. Dar participarea la congrese și conferințe de natură științifică, de prezentare a unor cazuri medicale, de cunoaștere a direcțiilor către care se îndreaptă știința medicală este obligatorie. Afirm acest lucru cu toată responsabilitatea. Dincolo de abonamentele necesare la revistele de specialitate, participarea la evenimente, relaționarea cu vârfuri mondiale ale profesiei, învățarea continuă sunt chestiuni fără de care am rămâne mult în urmă. O tehnică operatorie, un medicament eficient prezentate de doctori care chiar aplică în practică aceste lucruri au o valoare extraordinară.

Am ajuns să fiu votat de neurochirurgi din lumea întreagă în funcția de vicepreședinte al Societății Mondiale de Neurochirurgie (WFNS) pentru că am fost cunoscut. Am participat și particip în continuare la orice eveniment de vârf din domeniul neurochirurgiei pentru că vreau încontinuu să fiu la curent cu tot ce este nou și eficient pentru tratamentul pacienților mei. Dar vreau și să se știe că avem o școală medicală valoroasă, că suntem, din acest punct de vedere, în rând cu lumea. Dacă sistemul de sănătate, despre care am scris de atâtea ori, este grav bolnav, nu înseamnă să abdicăm de la nevoia de cunoaștere și de recunoaștere. Participarea la evenimente științifice îți aduce diplome și certificate, credite etc. Pe scurt – recunoaștere.

Din punct de vedere etic și legal, problema participării specialiștilor români la astfel de manifestări este legată de bani. Biletul de avion, cazarea, traiul în diverse orașe ale lumii în zilele când stai plecat costă bani… mulți. Se mai adaugă și taxa de congres. Mai sunt costuri mari
și în pregătirea participării. Trebuie să muncești mult, peste orele de consultații sau cele din sala de operații, pentru că a participa înseamnă a prezenta ceva original din cazuistica proprie, din cercetările pe care tu însuți le-ai făcut. Iar dacă munca ta proprie nu cere remunerație, doar efort, ca să pleci ai nevoie de sponsori! Oricât ai fi de bine plătit, nici sistemul public, nici sistemul privat de sănătate nu își permit să te trimită pe tine, singur sau în echipă, la o conferință sau un congres. Ai nevoie de sponsori, iar cel mai adesea sponsorii sunt companii din industria farmaceutică sau de aparatură medicală. Nu întotdeauna, dar destul de des. Iar tot destul de des evenimentele internaționale sunt organizate de companii producătoare de medicamente. Cum poți menține echilibrul între interesul tău profesional și interesul comercial al unei companii? Aceasta este întrebarea principală, iar răspunsul este extrem de simplu: nu amesteci lucrurile. Sponsorizarea nu condiționează pe nimeni; dacă ajutorul primit de la o companie este condiționat de recomandarea către pacienți a produselor acesteia nu mai vorbim despre sponsorizare. Medicul nu este agent de vânzări al nimănui și nimeni nu îl poate obliga să devină comerciant. Pe de altă parte, circuitul unui medicament sau echipament medical nou este reglementat. De-abia după ce obține toate avizele, iar Agenția Medicamentului îl include în registrul medicamentelor admise pe piața românească, produsul nou poate fi recomandat pe rețetă. Responsabilitatea includerii în circuitul medical revine instituțiilor oficiale, iar apoi managerilor din sistemul de sănătate. E adevărat, medicii pot să facă lobby, dar și aici avem o problemă etică și una care ține de eficiența unui nou produs pe piața medicamentelor.

Ce se întâmplă însă cu un produs cu eficiență dovedită, dar care nu există încă pe piața noastră? Vrem sau nu vrem, nu putem funcționa în afara sistemului reglementat. Pe de altă parte, pacienții sunt informați și pot cumpăra aproape orice medicament de pe internet. Cum se rezolvă această problemă? Iarăși, răspunsul e simplu: fiind la curent cu tot ce este nou și mărind eficiența sistemului medical. Una fără cealaltă nu se poate.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă