6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialParlamentul moldovean nu a reusit sa aleaga presedintele

Parlamentul moldovean nu a reusit sa aleaga presedintele

Parlamentul Republicii Moldova nu a reusit sa aleaga un presedinte miercuri, in prima runda de vot.

Reprezentantii opozitiei moldovene au boicotat votul, iar premierul tarii, Zinaida Greceanii, a castigat doar 60 de voturi – cu unul mai putin decat era necesar pentru a lua in primire functia de presedinte.

Valeriu Sava, seful comisiei electorale a parlamentului a precizat ca premierul, candidatul desemnat de comunisti, a obtinut doar voturile comunistilor – anume 60, intrucat nimeni din opozitie nu a votat. Pentru a deveni presedinte, un candidat are nevoie de cel putin 61 de voturi din partea celor 101 membri ai Parlamentului, noteaza Reuters.

Presedintele in exercitiu Vladimir Voronin nu poate candida pentru un al treilea mandat, insa si-a asigurat continuitatea intr-o functie de putere, aceea de presedinte al Parlamentului.

Legislativul moldovean trebuie sa organizeze un nou scrutin in decurs de 15 zile, iar un nou esec va rezulta in dizolvarea Parlamentului si organizarea de noi alegeri generale.

La sfarsitul sedintei, Vladimir Voronin a venit cu propunerea ca "data pentru alegerile repetate" sa fie 28 mai. Propunerea a fost acceptata cu votul a 60 de deputati comunisti.

Cele mai citite

Secretarul de stat pentru relația cu Republica Moldova s-a întâlnit cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene

Secretarul de stat Adrian Dupu, șeful Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, s-a întâlnit cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac. Întâlnirea...

România, țara IT-iștilor, tot la foaie și pix. Interviu cu ministrul digitalizării

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, declară război imprimantelor și spune că are planuri mari în ceea ce privește digitalizarea administrațiilor din țară,...

ASF ascunde fără temei legal informații de interes public

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) atrage atenția Guvernului și Parlamentului României asupra faptului că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) refuză...
Ultima oră
Pe aceeași temă