2.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialParlamentul leton, în mână oligarhilor

Parlamentul leton, în mână oligarhilor

Letonia a intrat într-o perioadă de incertitudine politică după decizia preşedintelui Valdis Zatlers de a solicita dizolvarea Parlamentului, pe care îl acuză că este aservit oligarhilor.

Decizia preşedintelui, care creează tulburări politice în timp ce ţara este afectată grav de recesiune, a fost motivată de un refuz al Seimului de a ridica imunitatea parlamentară unui deputat din opoziţie, Ainars Slesers, om de afaceri şi lider al partidului Par Labu Latviju (centru-dreapta), în cadrul unei anchete de corupţie.

„Acest vot este, din nefericire, ca o alarmă care avertizează în privinţa unui conflict grav între puterea legislativă şi sistemul judiciar”, a declarat Zatlers la televiziune, precizând că nu este pentru prima oară când Parlamentul sfidează autoritatea judiciară şi a acuzat parlamentarii că apără doar propriile interese. Potrivit Consti-tuţiei, cererea prezidenţială de dizolvare a Seimului, care are 100 de locuri, va face obiectul unui referendum naţional în următoarele două luni. Aprobarea lui de către electorat duce la dizolvarea Parlamentului, ales în octombrie 2010, şi la alegeri anticipate. În caz contrar, considerat de analişti puţin probabil, preşedintele Zatlers va demisiona. Mandatul său se încheie la 7 iulie şi noi le alegeri vor avea loc la 2 iunie. La 19 mai, Zatlers a fost, formal, desemnat candidat pentru un al doilea mandat de către Partidul Unităţii, majoritar în coaliţia de centru dreapta aflată la putere la Riga. Preşedintele leton, al cărui rol este în esenţă protocolar, este ales de Parlament şi nu prin vot universal.

Propunerea sa de dizolvare a Seimului schimbă datele şi aruncă o incertitudine asupra peisajului politic leton. El a precizat că este conştient de faptul că gestul său ar putea să-i afecteze şansele de a fi reales, dar „se simte obligat să oprească practicile corupte ale politicienilor”. La 20 mai, Agenţia anticorupţie a Letoniei a deschis o anchetă împotriva mai multor oficiali, iar săptămâna trecută a efectuat percheziţii la companii şi birouri, înainte de a cere ridicarea imunităţii lui Slesers.

Slesers, oligarh şi deputat

Deputatul din opoziţie Ainars Slesers, a cărui imunitate parlamentară a fost supusă la vot în Seim, este preşedintele partidului de centru-dreapta LPP şi a fost sursa mai multor scandaluri. În mai a declarat că deţine informaţii că serviciile secrete letone au ascultat două apartamente la un hotel din Riga unde au fost cazaţi oficiali străini de rang înalt. În Letonia ultimilor ani au avut loc mai multe scandaluri legate de ascultările telefonice în care au fost implicaţi politicieni, judecători şi ziarişti. Slesers, unul dintre cei trei oligarhi ai Letoniei, a deţinut portofoliul de ministru al Transporturilor şi a demisionat din cauza unei conversaţii telefonice care dovedea că a fost implicat într-o afacere de cumpărare de voturi în 2006. În prezent se află în centrul unei vaste anchete de corupţie.

Ajutor de la FMI şi BM

Letonia este grav afectată de criza economică şi zilele trecute FMI şi Banca Mondială au autorizat un împrumut de 171 milioane dolari şi respectiv 143 milioane dolari pentru această ţară baltică. Zatlers declara luna trecută că „Letonia a fost poate ţara cea mai lovită de criza economică globală, pentru că aceasta a venit în acelaşi timp cu o criză economică chiar în Letonia”.

Cele mai citite
00:01:03

Ben-Gvir vizitează locul unde au fost împușcături în Ierusalim

Ben-Gvir, ministrul securității naționale din Israel, vizitează locul unde au fost împușcături în Ierusalim, chiar în această dimineață, conform Reuters. Doi atacatori palestinieni au deschis...
00:01:03

Ben-Gvir vizitează locul unde au fost împușcături în Ierusalim

Ben-Gvir, ministrul securității naționale din Israel, vizitează locul unde au fost împușcături în Ierusalim, chiar în această dimineață, conform Reuters. Doi atacatori palestinieni au deschis...

Israelul a chemat-o pe ambasadoarea Spaniei după câteva declarații ale premierului spaniol Pedro Sanchez

Israelul a convocat-o joi la ministerul de externe pe ambasadoarea Spaniei, pentru a-i reproşa declaraţii ale premierului spaniol Pedro Sanchez, şi a rechemat-o pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă