29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialParlamentul grec aprobă bugetul pe 2016, care prevede reduceri ale cheltuielilor şi...

Parlamentul grec aprobă bugetul pe 2016, care prevede reduceri ale cheltuielilor şi măriri de taxe

 Parlamentul grec a aprobat în noaptea de sâmbătă spre duminică bugetul pe 2016, care prevede reduceri drastice ale cheltuielilor şi măriri de taxe, în conformitate cu acordul de finanţare semnat în iulie cu creditorii internaţionali, relatează Deutsche Welle în pagina online.

Guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras a obţinut la limită aprobarea bugetului, care a fost votat de 153 de parlamentari, în timp ce 145 s-au pronunţat împotrivă.

În cadrul unei dezbateri aprinse, ministrul de Finanţe, Euclid Tsakalotos, a declarat că nimeni nu se poate bucura de "acest buget dur", redactat în baza pachetului de finanţare convenit cu creditorii internaţionali.

Bugetul aprobat prevede reducerea cheltuielilor cu 5,7 miliarde de euro şi măriri de taxe care vor aduce statului alte două miliarde de euro. Reducerile includ 1,8 miliarde de euro din pensii şi 500 de milioane de euro de la apărare.

Datoria Greciei ar urma să crească cu 327,6 miliarde de euro, reprezentând 188% din PIB, faţă de 180% în 2015.

Bugetul pe 2016 prevede de asemenea o contracţie a economiei Greciei cu 0,7%, mai mică decât cea de 2,3 procente prognozată anterior.

Tsipras, care a ajuns la putere în ianuarie, promiţând să apere grecii de reducerile impuse de UE, şi a fost reales în septembrie, a descris aprobarea bugetului drept un "exerciţiu dificil". "În spatele cifrelor, oricine poate vedea efortul agonizant de a sprijini clasa muncitoare", a afirmat el duminică, referindu-se la tăierea pensiilor.

Liderul interimar al partidului de opoziţie Noua Democraţie, Yiannis Plakiotakis, a apreciat că bugetul este "incorect din punct de vedere social" şi împotriva creşterii economice. "Ei se pregătesc să transforme pensiile în bacşişuri", a subliniat acesta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă