3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialParlamentul german a aprobat o lege controversată de taxare a drumurilor publice

Parlamentul german a aprobat o lege controversată de taxare a drumurilor publice

Camera inferioară a Parlamentului german, Bundestag, a adoptat, vineri, o lege controversată care va taxa folosirea drumurilor germane, informează Mediafax.

Astfel, toţi şoferii care folosesc autostrăzile (Autobahnen) din Germania vor trebui să plătească o taxă, inclusiv cei străini. Şoferii înregistraţi în Germania, care vor plăti automat taxa atât pentru autostrăzi, cât şi pentru drumurile importante, vor primi banii înapoi indirect, beneficiind de o reducere la taxa pentru vehiculele motorizate.

UE încă analizează dacă această lege discriminează cetăţenii străini.

Taxa este o promisiune de campanie a Uniunii Creştin Sociale (CSU), aripa bavareză a Uniunii Creştin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel. La insistenţa CSU, aceasta a fost trecută în acordul de coaliţie cu social-democraţii semnat la sfârşitul lui 2013, relatează portalul TheLocal.de.

Într-un interviu acordat Phoenix, ministrul Transporturilor Alexander Dobrindt a descris legea ca fiind “importantă, urgentă şi necesară” pentru a se strânge fonduri care să fie reinvestite în infrastructura de transport. El a adăugat că în pofida controversei, “majoritatea populaţiei ne susţine”.

“Timp de 12 luni au apărut aceleaşi argumente (împotriva taxei) şi nu au fost aduse unele noi. Am obţinut ceva în conformitate cu legislaţia UE”, a adăugat el.

Criticii au numit-o însă “taxa Pegida”, după numele mişcării de extremă dreapta care a apărut în Dresda anul trecut.

CSU există doar în Bavaria, iar adoptarea legii a deschis calea unor tensiuni mai vechi între “statul liber” şi restul ţării. Săptămânalul Die Zeit din Hamburg s-a plâns că ţara este ţinută ostatică de “populiştii bavarezi” şi a avertizat asupra prejudiciilor cauzate de “încăpăţânarea bavareză”.

Luni se vor face schimbări de ultim moment pentru ca legea să fie în acord cu legislaţia UE. Schimbarea care prevede ca legea să li se aplice şi germanilor a fost făcută tot pentru ca aceasta să fie conformă cu legislaţia europeană. Dar aceasta înseamnă că toate plăcuţele de înmatriculare germane vor fi înregistrare – un mijloc necesar de a dovedi că germanii au condus pe drumurile pe care se aplică taxa. “Dezbaterea privind o taxă pentru străini a degenerat într-o dezbatere despre supravegherea germanilor”, s-a plâns Die Zeit.

Şoferii din afara Germaniei vor putea plăti taxa pentru un an, pe zece zile sau două luni. În plus, preţul acesteia va fi stabilit în conformitatea cu mărimea vehiculului şi cantitatea de emisii poluante pe care le produce acesta. Nu toate vehiculele vor fi afectate de taxă, fiind scutite motocicletele, automobilele electrice, maşinile folosite de persoanele cu handicap şi ambulanţele, potrivit Deutsche Welle.

Şoferii străini sunt scutiţi de la plata taxei pentru drumurile importante, aşa că aceasta nu îi va afecta pe cei care fac naveta pe distanţe scurte la graniţă.

Guvernul speră ca această taxă să aducă venituri de 500 de milioane de euro anual, care să fie folosiţi pentru construirea de drumuri.

Bundestag a adoptat legea vineri, cu 433 de voturi pentru, 128 împotrivă şi şase abţineri. Deşi Camera superioară, Bundesrat, va revizui legea la începutul lui mai, aceasta nu are competenţa de a opri implementarea sa, ceea ce înseamnă că taxa, care a provocat o dezbatere aprinsă în Germania, va fi introdusă cel mai probabil începând din 2016, relatează Deutsche Welle.

Cele mai citite

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Montarea unui acoperiș este un proces complex și esențial pentru integritatea și durabilitatea unei locuințe. Este important să înțelegeți pașii cheie ai acestui proces...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut
Ultima oră
Pe aceeași temă