11.7 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăSpecialParlamentul European vrea să salveze programul Erasmus

Parlamentul European vrea să salveze programul Erasmus

Parlamentarii europeni se mobilizează pentru a salva programul de schimburi interuniversitare Erasmus. Rebotezate „YES Europe”, Erasmus şi alte programe pentru tineri sunt în pană de finanţare şi viitorul se arată mai degrabă sumbru, scrie RFI.ro

Parlamentul European cere pentru programul Erasmus 18 miliarde de euro.

Alături de euro şi de Spaţiul Schengen, Erasmus este cucerirea comunitară cea mai populară pe lângă cetăţenii Europei Unite. Peste două milioane de studenţi au beneficiat de aceste burse de schimburi universitare de la crearea programului în 1987 şi până astăzi.

În plină criză economică, însă, banii lipsesc. Anul acesta, studenţii nu şi-au mai primit bursele, bugetul pe 2013 nu a fost adoptat, iar după 2014, finanţele UE pregătesc un viitor sumbru acestui program.

Comisia de educaţie şi cultură a Parlamentului European a votat marţi, 27 noiembrie, un raport care cere o majorare cu 70% a fondurilor destinate programelor pentru educaţie, tineret şi sport. Eurodeputaţii acordă şi un acces mai uşor la finanţarea acestor programe, cele pentru sport vor fi eligibile astfel, ceea ce nu era cazul înainte.

Obiectivul fuzionării tuturor acestor programe sub un singur nume, YES Europe, este ca din 2014, cinci milioane de studenţi să beneficieze de schimburi inter-universitare şi mobilitate.

Programul Erasmus ar necesita o finanţare de 18 miliarde de euro pentru şapte ani din bugetul comunitar, departe de suma pe care o prevăd guvernele europene.

În 23 noiembrie, liderii UE s-au despărţit fără a găsi un acord pentru bugetul UE 2014-2020, iar reducerile cerute de marile state membre prevăd amputarea fondului pentru educaţie şi cercetare, între altele.

Şi înainte de 2014 va veni anul 2013. Nici pentru acesta UE nu are buget, Comisia Europeana a pus din nou pe masă în această săptămână o propunere de 151 de miliarde de euro, deja refuzată de Parlamentul European.

Cele mai citite

Nelu Tătaru: Sănătatea nu ar trebui să aibă culoare politică

În spitalul din Huși tratez, dorm, mănânc, plâng, râd și îmi petrec majoritatea timpului de mai bine de 18 ani, spune medicul Tătaru Deputatul PNL,...

Când roboții devin hoți: Escrocheria Gmail cu inteligență artificială

O nouă amenințare cibernetică a atras atenția experților în securitate online, care vizează utilizatorii Gmail Printr-o metodă ingenioasă de phishing, combinată cu inteligență artificială (AI),...

Țânțari veniți cu avionul răspândesc malarie pe toate continentele

Cazuri care ajung la noi în țară provin și de la cei care se întorc din Franța sau Danemarca, nu doar din zona africană Managerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă