26.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialParlamentul bulgar suspenda utilizarea de catre familia regala a proprietatilor restituite

Parlamentul bulgar suspenda utilizarea de catre familia regala a proprietatilor restituite

Parlamentul bulgar a suspendat vineri utilizarea de catre familia regala a proprietatilor care i-au fost restituite dupa caderea comunismului, apreciind necesara reexaminarea statutului lor, potrivit Mediafax.

Conform legii, fostul rege Simeon de Saxa-Coburg-Gotha si sora sa Maria Luisa nu vor putea nici sa vanda aceste proprietati – cladiri, terenuri si paduri – nici sa construiasca pe ele.

Prezentat la initiativa partidului populist Ordine, Lege si Justitie, textul a primit voturile partidului conservator GERB, aflat la putere, si ale formatiunii ultranationaliste Ataka.

Aceste bunuri, care au fost confiscate de regimul comunist in 1946, la trei ani dupa inceputul regimului lui Simeon al II-lea, la vremea aceea in varsta de noua ani, au fost restituite incepand din 1998, la decizia Curtii Constitutionale.

Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, in varsta de 72 de ani, a afirmat ca Parlamentul a "incalcat brutal Constitutia" luand aceasta masura cu privire la proprietatile fostei familii regale.

Partidul de centru MNSP (de opozitie), fondat de fostul rege in 2001, a declarat ca va sesiza Curtea Constitutionala si va depune plangere la instantele judiciare ale Uniunii Europene si ale Consiliului Europei.

Procesul de restituire a permis fostului rege si surorii sale Maria Luisa sa recupereze in special palatul Vrania, de la periferia capitalei Sofia, si palatul Sitniakovo, din statiunea Borovet, precum si o casa si un castel de vanatoare.

Ei au redobandit de asemenea 1.600 de hectare de terenuri montane si paduri, dintre care o parte este reclamata de Ministerul Agriculturii si al Padurilor. Acesta cere de asemenea despagubiri si dobanzi de cinci milioane de leva (2,5 milioane de euro), pentru taierea a 30.000 de metri cubi de lemn de pe aceste terenuri.

Intre 1943 si 1946, regele Simeon al II-lea fiind foarte tanar, a fost instituita o regenta, in timp ce un intendent era responsabil cu gestionarea bunurilor funciare si imobiliare, printre care si cele ale patrimoniului regal.

Unii juristi au argumentat ca intendentul era un organism al statului si, prin urmare, aceste bunuri nu trebuie restituite familiei regale.

Fostul rege a revenit definitiv in tara sa in 2001. El a fost ales premier, post pe care l-a ocupat pana in 2005.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă