1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialParlamentari jucatori la Bursa

Parlamentari jucatori la Bursa

Caderea burselor saptamana trecuta a devalorizat serios portofoliile de actiuni detinute la bursa de parlamentarii romani. Desi acestora nu le place sa vorbeasca despre pierderile de valoare, compararea datelor obtinute de pe site-ul oficial al Bursei de Valori Bucuresti, arata ca cea mai mare scadere a fost suferita, logic, de parlamentarul cel mai mare jucator la bursa: Attila Verestoy. Nu toate pachetele au scazut, insa, ca valoare. Unul detinut de Vasile Blaga a inchis luni la o valoare superioara fata de 18 ianuarie, astfel ca democrat-liberalul a castigat acolo 200 de RON.

Portofoliul senatorului UDMR era, dupa inchiderea de luni a bursei, mai ieftin cu un milion de euro fata de 18 ianuarie 2008, inainte de scaderile repetate cauzate de miscarile de pe piata bursiera internationala. In valoare absoluta, Verestoy a suferit cea mai mare pierdere la pachetul de actiuni detinut la Petrom SA, care e pe minus cu aproximativ 700.000 de RON (7 miliarde de lei vechi). Nu foarte departe de aceasta valoare se situeaza si scaderile pachetelor sale de la Rompetrol Rafinare, Siretul Pascani, Transgaz si Argus SA.

Doar doua pachete s-au apreciat in aceasta perioada, Flamingo International si Socep SA, dar valoarea scazuta si numarul mic de actiuni detinute de Verestoy au duc la aprecieri de doar cateva sute de RON. In total, potrivit datelor de pe site-ul oficial al BVB, protofoliul lui Attila Verestoy s-a devalorizat, in perioada 18-28.01.2007, cu mai bine de 3,8 milioane de RON, adica peste un milion de euro. Potrivit documentului anexat de senatorul UDMR la declaratia de avere completata pe 15 ianuarie 2007, valoarea pe piata a actiunilor detinute se ridica la peste 84 de milioane de RON, adica peste 22 de milioane de euro.

Printre parlamentarii jucatori la bursa ale caror portofolii au fost facute publice in declaratiile de avere se numara si Vasile Blaga si Codrut Seres. Acestia au suferit devalorizari mult mai reduse decat colegul lor de la UDMR, datorita pachetelor mai putine si mult mai mici.

Astfel, Blaga a pierdut aproape 30.000 de euro datorita devalorizarii pachetelor de la BRD si Banca Transilvania, dar a castigat doua milioane de lei vechi prin cresterea pretului la actiunile detinute la Hiperion Stei.

Jucator mult mai modest, pierderile lui Seres sunt in jur de 1300 de euro. Fostul ministru al Economiei detine patru pachete de actiuni: unul la Rompetrol Rafinare, care s-a devalorizat cu aproape 1000 de euro, si trei la SIF-uri (Moldova, Muntenia si Oltenia).

Cele mai citite
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă