12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialParlamentari francezi şi belgieni se reculeg la Bataclan, una dintre tintele atentatelor...

Parlamentari francezi şi belgieni se reculeg la Bataclan, una dintre tintele atentatelor de la Paris

Parlamentari belgieni, care anchetează atentatele din 22 martie de la Bruxelles, însoţiţi de omologi ai lor francezi din Comisia de anchetă consacrată luptei împotriva terorismului, s-au recules luni la Paris, în faţa sălii de concerte Bataclan, ţinta atacurilor jihadiste de la 13 noiembrie 2015, relatează AFP, preluată de Agerpres

Ei au depus o jerbă de flori albe, cu o panglică în culorile drapelului belgian, şi au păstrat un minut de reculegere în semn de omagiu pentru cele 90 de persoane ucise în sala de concerte. 
“Ne gândim nu numai la victimele acelui teribil 13 noiembrie care au fost ucise aici, în această sală de concerte din Bataclan, pe terase şi în apropierea unui stadion de fotbal, ci şi la victimele atentatelor comise împotriva redacţiei Charlie Hebdo, împotriva Hyper Cacher şi, recent, împotriva a doi agenţi de poliţie la Magnanville” în apropiere de Paris, a declarat Patrick Dewael, preşedintele comisiei belgiene. 
Franţa a fost lovită de două ori în 2015 de atentate jihadiste (17 morţi în 7,8 şi 9 ianuarie şi 130 de morţi în 13 noiembrie) şi Belgia a suferit în 22 martie a.c. două atentate care au vizat aeroportul şi metroul din Bruxelles (32 de morţi). 

Aceste atacuri, plănuite de aceeaşi celulă a grupării Statul Islamic, au dezvăluit existenţa unei filiere jihadiste în centrul Europei. 

“Terorismul orb loveşte fără discernământ. Terorismul orb nu cunoaşte frontiere”, a subliniat Dewael. 

Delegaţia Comisiei parlamentare belgiene de anchetă este mandatată să examineze circumstanţele care au dus la atentatele teroriste din 22 martie 2016. Ea avea în program o întâlnire luni cu membrii Comisiei franceze de anchetă pentru a discuta despre măsurile adoptate de statul francez în lupta împotriva terorismului din 7 ianuarie 2015, comisie prezidată de deputatul Georges Fenech (Republicanii, dreapta). 

“Schimbul de informaţii şi cooperarea între Franţa şi Belgia a fost bună după 13 noiembrie, problema este de a şti dacă ea a fost suficient de bună şi înainte de 13 noiembrie”, a declarat Sebastien Pietrasanta, raportor socialist al Comisiei de anchetă franceze. Printre punctele ameliorabile, el a citat “alimentarea fişierului Schengen”, “controlul frontierelor” şi lupta împotriva “falsificării paşapoartelor”. 

În 13 noiembrie, la câteva ore după atentate, unul dintre suspecţii-cheie, Salah Abdeslam, plecase din regiunea pariziană spre Belgia, sustrăgându-se controalelor. El a fost arestat în cele din urmă în comuna bruxelleză Molenbeek, după patru luni de căutări. 

Primele concluzii ale Comisiei franceze vor fi anunţate în 5 iulie.

Cele mai citite

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...

Top 5 electrocasnice care îți pot face viața mai ușoară

În societatea de azi, tehnologia a revoluționat cu adevărat felul în care oamenii lucrează și trăiesc, iar electrocasnicele moderne au devenit o parte integrantă...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă