14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialParisul pare favorit pentru JO 2012

Parisul pare favorit pentru JO 2012

Comisia de evaluare a Comitetului International Olimpic, care a vizitat timp de mai multe saptamani orasele care vizeaza organizarea Jocurilor Olimpice din 2012, si-a prezentat raportul, iar acest document, de peste 100 de pagini, a fost publicat pe site-ul oficial al CIO.
Din datele prezentate se poate face o idee despre sansele celor 5 postulanti – Paris, Madrid, Londra, New York si Moscova – la Congresul de alegere, programat pe 6 iulie, la Singapore. Sintetizate pe argumentele pro si argumentele contra, concluziile Comisiei de evaluare arata astfel:

Paris

Pro – Argumentele sunt logice, inovative si integrate – Bugetul a fost alcatuit profesionist, cu detalii bine conturate – Excelenta amplasare a Satului Olimpic – Excelente propuneri pentru cazare – Masuri sociale si ecologice semnificative.
Contra – Amplasarea pistei de apa pentru canotaj la 490 de kilometri de Paris, care mareste costurile cazarii.

New York

Pro – Buget pregatit profesionist, bine detaliat – Investitii cu transportul olimpic limitate – Foarte buna promovare a sporturilor olimpice prin organisme nou-create – Puternica traditie in materie de sponsorizare si mecenat.
Contra – Greva pe durata desfasurarii Jocurilor – Nu exista garantii pentru stadionul olimpic si Centrul International de Televiziune – Nivel ridicat al poluarii aerului in timpul verii – Acordul dintre orasul New York si US Olympic Committee nu tine seama de regulile CIO – Probleme cu bazele pentru ciclism, badminton si pentatlon modern – Lipsa unor garantii scrise din partea guvernului privind Jocurile Paralimpice – Propunerea ca sportivii sa participe la o parada pe Broadway inainte de Ceremonia de deschidere “va crea discutii cu CIO”.

Moscova

Pro – Garantii datorita dezvoltarii accelerate, ajutor din partea statului in ceea ce se numeste “Noua Rusie” – disponibilitate deosebita.
Contra – Nivel ridicat al poluarii – Statisticile spun ca 8 zile din perioada propusa sunt ploioase – O serie de documente de garantie nu au fost scrise in engleza – Programele de marketing si advertising contin aspecte financiare care necesita clarificari – Nu exista schite detaliate ale constructiilor diverselor baze sportive – O serie de planuri ale Satului Olimpic nu sunt clare in ce priveste securitatea si caile de acces – Calitatea hotelurilor puse la dispozitie este extrem de diversa – Planurile pentru IBC si Centrul Principal de Presa (MPC) nu au fost formulate.

Londra

Pro – Refacerea ariei olimpice din estul Londrei – Bazele Londrei asigura facilitati pentru sporturi – “Foarte convenabila” propunere pentru Satul Olimpic, in Parcul Olimpic – Puternic suport din partea Reginei Elisabeta a II-a, a Guvernului Britanic, a autoritatilor locale – Buget foarte detaliat, chiar meticulos – Investitii substantiale in transportul suprateran.
Contra – Parcul Olimpic trebuie planificat cu grija, fiind un proiect foarte ambitios – Problemele cu terenurile ariei olimpice nu au fost rezolvate – Manchester United si Aston Villa nu au semnat garantii privind folosinta stadioanelor proprii – Incredibil nivel al poluarii.

Madrid

Pro – Calitatea aerului, satisfacatoare – 83 la suta din bazele pentru competitii exista deja, sunt in constructie ori au planurile gata – Foarte bun sistem metropolitan pe transport, completand confortabil traficul pentru Jocuri.
Contra – Competitiile vor fi afectate de temperaturile mari de dupa-amiaza – Buget mic pentru tehnologie si transport – Nu exista plan pentru sat rezervat competitiei de yachting, de la Palma de Mallorca, aflat la 90 de minute de zbor de la Madrid – Distanta mare de la cazarea media pana la IBC si MPC – Cladiri prea mici pentru IPC si MPC fata de recomandarile CIO.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă