Amanarea nu este o solutie
„Nu este chiar neasteptata decizia ministrului Finantelor, insa, pe fond, mi se pare ca amanarea privatizarii nu reprezinta o solutie”, ne-a declarat ieri analistul economic Aurelian Dochia, de la BRD Corporate Finance. El a precizat ca CEC nu este pregatita sa faca fata competitiei tot mai dure de pe piata bancara si a amintit ca, deja, in ultimii ani banca a pierdut foarte mult din cota sa de piata. „Peste doi ani, situatia nu va fi alta”, a concluzionat Dochia.
Pretul oferit era corect
Si analistul Bogdan Baltazar, care a fost consultant pentru Rabo Bank, institutie care s-a retras din cursa pentru privatizarea CEC, este de parere ca decizia luata ieri-dimineata de Sebastian Vladescu reprezinta o mare greseala. El sustine ca pretul final oferit de NBG, de 560 milioane de euro pentru 69,9% din actiuni, ceea ce inseamna o evaluare a intregii banci la 700 milioane, „este corect in raport cu activele nete si cu profitul CEC”. Pe de alta parte, Bogdan Baltazar spune ca „CEC are nevoie acum de o infuzie de capital de aproximativ 200 milioane de euro si mi-e teama ca acesti bani vor veni de la buget, adica din buzunarul contribuabilului”.
O solutie: investitori institutionali de calibru
Profesorul Daniel Daianu este de parere ca pana la vanzarea pachetului majoritar al CEC s-ar putea atrage in actionariatul bancii investitori institutionali puternici, asa cum s-a intamplat si la BCR. „Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, institutii prezente in actionariatul BCR, au introdus o anumita rigoare. Pretul BCR a fost bun pentru ca activitatea manageriala a fost mai buna. Acelasi lucru s-ar putea face la CEC, prin implicarea unor investitori institutionali de calibru”, a explicat Daniel Daianu. Acesta a precizat ca, in primul rand, autoritatile trebuie sa se gandeasca ce vor sa faca cu aceasta banca, ce trebuie sa fie ea in sistemul bancar.
„In mod sigur, CEC are nevoie de o capitalizare mai serioasa, si vorbim aici de cateva sute de milioane de euro, care vizeaza in primul rand operatiunile bancare. Cu alte cuvinte, daca vrem ca CEC sa supravietuiasca, atunci trebuie sa intelegem ca aceasta banca are nevoie, in primul rand, sa ofere o gama de produse si servicii competitiva cu celelalte institutii din sistem. Bani exista, CEC poate fi capitalizata, putem accepta si subscripitia publica”, a precizat profesorul Daianu. Acesta nu exclude atragerea capitalului romanesc in actionariatul bancii, in combinatie cu investitori institutionali puternici.