26.8 C
București
duminică, 26 iunie 2022
AcasăSpecialFOTO. Fantomele de piatră ale președinților americani, înghesuite într-o fermă abandonată

FOTO. Fantomele de piatră ale președinților americani, înghesuite într-o fermă abandonată

Pe un câmp din Williamsburg, Virginia, se vede o armată fantomă de președinți americani, îngropați până la piept, ca și cum ar fi fost prinși într-o mare de nisip mișcător, scrie CNN.

Nasul lui George Washington, sau ce a mai rămas din el, se chinuie să rămână atașat de fața din beton plină de găuri. Pe ochii săi morți se văd niște pete care par lacrimi. În spatele capului se vede o grămadă haotică de tije metalice.

Cam așa arată intrigantele rămășițe ale Parcului Președinților Americani, muzeul-eșec în care vizitatorii se puteau plimba cândva printre 43 de busturi în mărime naturală ale liderilor națiunii.

La mai mult de cinci ani după ce parcul cu sculpturi a fost închis, președinții din beton sunt înghesuiți în ferma lui Howard Hankins, constructorul care a ajutat la realizarea parcului original de sculpturi. Busturile au ajuns aici în 2010, fiind mutate chiar de Hankins, care nu a putut suporta să le vadă distruse, când a fost închis acest obiectiv turistic. El speră, acum, să restaureze busturile, să le redea gloria de altădată și să le expună într-un muzeu – care ar urma să găzduiască și statuile președintelui Barack Obama și ale precedentelor Prime Doamne.

Fotograful Patrick Joust a vizitat ferma pentru a realiza un documentar despre monumentele abandonate și a descoperit că busturile sunt cu atât mai distruse, cu cât este mai faimos președintele pe care-l reprezintă. El a spus că printre cele mai deteriorate sunt și cele ale lui Woodrow Wilson și Abraham Lincoln, iar, în mod ciudat, multe dintre statuile președinților mai puțin cunoscuți par a fi mai bine păstrate.

Joust spune că a fost mereu fascinat de stilul de prost gust al statuilor și consideră că faptul că le-a găsit abandonate într-un loc părăsit, aruncate, are o semnificație evidentă. "Par să simbolizeze prăbușirea statutului de 'Great Man', pe care lumea-l folosește pentru a simplifica și eclipsa istoria."

Howard Hankins a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru refacerea statuilor, dar până acum s-au adunat doar 625$ din cei 500.000$ cât ar fi necesar pentru ca aceste figuri legendare să se ridice din nou.

Cele mai citite

Cel mai bun program educațional din UE este “Traista cu sănătate”, desfășurat în România

Cel mai bun program educațional din UE este “Traista cu sănătate”, desfășurat în România. Acest titlu a fost acordat de Comisia Europeană. Programul „Traista cu...

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua drapelului

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, duminică, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, că tricolorul reprezintă un liant puternic între prezent, trecut şi viitor,...

Planul Urbanistic General al Capitalei a fost anulat în instanță

Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei a fost anulat în instanță, printr-o decizie a Tribunalului București. Decizia instanței anulează Hotărârea Consiliului General al Municipiului București...
Ultima oră
Pe aceeași temă