Cel mai mare parc al municipiului Timisoara a fost lasat in paragina, fiind situat chiar in centrul orasului. Aceasta zona este de circa trei ani in administrarea Primariei. In tot acest timp inspectorii institutiei au facut proiecte peste proiecte, care au ramas, insa, doar pe hartie. Conform unui sondaj de opinie, timisorenii considera spatiul de zeci de mii de metri patrati drept cel mai urat parc din toata urbea.
Parintii care isi mai duc copiii la joaca in acest parc risca accidente grave, pentru ca echipamentele nu indeplinesc cerintele esentiale de securitate, zona nu este imprejmuita pe faleza canalului Bega, asa ca, intr-o clipa de neatentie, micutii pot sa cada in apa. De asemenea, iluminatul este aproape inexistent, sinele trenuletului sunt intrerupte, traversele putrezite, iar spatiile inchise de joaca s-au transformat in depozite.
Parc inchis de OPC
De altfel, printr-o decizie a Oficiului pentru Protectia Consumatorilor de acum trei ani, zona a fost inchisa publicului. Cu toate acestea, reprezentantii municipalitatii sustin ca parcul este deschis pentru cei care doresc sa vina aici, cu precizarea ca echipamentele de joaca nu sunt autorizate de ISCIR.
Timisorenii sustin ca s-au obisnuit deja cu ideea ca zona nu va mai fi niciodata ce a fost si se plang ca sunt nevoiti sa le explice copiilor ca parcul este istorie si ca trebuie sa se joace doar in jurul blocului. „Daca in trei ani, Primaria sau Consiliul Local, toate impreuna, nu au reusit sa gaseasca o solutie viabila si sa o puna in aplicare, atunci nu stiu ce asteptari mai poate avea cineva pentru alte proiecte”, a spus o femeie.
Neavand prea multe solutii, unii parinti ii mai aduc pe cei mici in parc si incearca sa ii tina departe de locurile periculoase. „Acest parc reprezinta o pata rusinoasa pe imaginea Timisorii. Toate proiectele au ramas pe hartie. Pe noi, parintii, ne deranjeaza poate mai mult aspectul parcului, pentru ca este locul nostru drag din copilarie”, a spus un tatic.
Proiecte numai pe hartie
Anul trecut, municipalitatea a lansat si o campanie de idei pentru reamenajare, semnatarii propunerilor fiind elevii din 15 scoli. Printre propunerile traznite s-au aflat si idei care au fost mentionate in studiul de fezabilitate. In opinia copiilor, spatiul trebuie sa includa si activitati de agrement pentru parinti si bunici, dar si un loc unde sa poata fi serbate zilele de nastere.
Nu s-a intamplat nimic concret insa, locurile de joaca devenind pe zi ce trece tot mai periculoase. Consiliul Local a aprobat un studiu de fezabilitate prin care parcul, desfasurat pe o suprafata de peste 66.000 metri patrati, sa se transforme complet, iar acum proiectul se afla in faza de licitatii. Acesta prevede ca in parc sa fie aduse echipamente noi, sa fie reamenajat amfiteatrul si labirintul de oglinzi.
Totodata, vechiul tunel va fi compartimentat si se va transforma in spatii de petrecere, inclusiv un club de sah si o discoteca. Aleea matematicii, cetatea furnicilor, cartodromul, lacul cu hidrobiciclete si jocurile cu saltele sunt locuri care ar trebui sa refaca in totalitate imaginea dezastruoasa pe care o are acum zona.
Parcul Copiilor a fost intretinut timp de cinci ani de catre SC "Horticultura” SA, unde actionar unic este Primaria. Municipalitatea a preluat terenul cu vegetatia aferenta, insa obiectele de inventar si mijlocele fixe, proprietatea „Horticultura”, au ramas in administrarea acesteia.
O situatie similara s-a petrecut si cu Gradina Zoologica din Timisoara, lasata in paragina in aceeasi perioada tot de aceeasi firma. Si pentru acest spatiu, aflat la Padurea Verde, exista proiecte si idei de investitii, insa nu s-a facut nimic concret pana acum.