1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialParchetul din Roma a cerut trimiterea în justiţie a lui Berlusconi pentru...

Parchetul din Roma a cerut trimiterea în justiţie a lui Berlusconi pentru fraudă fiscală

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a atacat din nou, joi, magistratura auzând-o că îl “persecută” după ce procuratura din Milano a cerut cinci ani de închisoare pentru acesta în cadrul procesului Mills privind coruperea de martori, relatează Mediafax.

“Este persecuţie judiciară, o operaţiune de defăimare fără limite care a transformat tribunalul din Milano într-un tribunal special pentru eliminarea lui Berlusconi din politică şi distrugerea lui ca om”, a declarat Berlusconi într-un interviu telefonic acordat postului de televiziune Canale Cinque, care face parte din imperiul său media, Mediaset.

Parchetul din Roma a cerut joi trimiterea în faţa justiţiei a fostului premier Silvio Berlusconi în cadrul afacerii Mediatrade, împreună cu alte 11 persoane, între care fiul său Pier Silvio, pentru fraudă fiscală, informează Agerpres.

Între cei 11 se mai numără şi Franck Agrama, un producător american care este considerat a fi un asociat ‘ocult’ al fostului şef al Consiliului de miniştri. De asemenea, sunt vizaţi doi oameni de afaceri chinezi, Paddy Chan şi Catherine Hsu Chun.

Ancheta parchetului italian derivă din procedura iniţiată în urmă cu câteva luni la Milano, în nordul Italiei, cu privire la vânzarea şi cumpărarea de drepturi de difuzare de către cele trei canale ale grupului Mediaset, proprietate a familiei Berlusconi.

Magistraţii de la Roma au avut în vedere strict anii 2003 şi 2004, când Mediatrade-RTI /Reti televisive italiane/, filială a Mediaset deţinută 100% de acesta, avea sediul la Roma şi îşi depunea aici declaraţiile de impozit. Ar fi vorba de o evaziune de 10 milioane de euro prin facturi false în valoare de 220 de milioane de dolari emise în această perioadă.

Potrivit parchetului din Milano, grupul lui Berlusconi ‘majora’ artificial preţul drepturilor de difuzare a filmelor cumpărate de societăţi-paravan aparţinându-i tot lui, la revânzarea lor către Mediaset. Prin acest mecanism, grupul ar fi făcut profituri nedeclarate în străinătate şi şi le-ar fi scăzut pe cele obţinute în Italia, pentru a plăti impozit mai mic.

În procedura judiciară deschisă la Milano, separată de cea de la Roma, un judecător a estimat în octombrie, în cadrul unei audieri preliminare, că dovezile parchetului împotriva lui Silvio Berlusconi sunt insuficiente pentru a-l trimite în faţa justiţiei. Un magistrat din Roma urmează acum să se pronunţe cu privire la solicitarea parchetului din capitala italiană.

Cele mai citite

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...

Rusia – Ucraina, ziua 650: Ucraina, vizată de peste 20 de drone rusești

Ucraina susține că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă.Un număr...

Tudorel Toader își amenință contracandidații la rectoratul UAIC

Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, a lansat amenințări la adresa contracandidaților săi la funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din...
Ultima oră
Pe aceeași temă