17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialParc industrial pe platforma industriala de la Livezeni

Parc industrial pe platforma industriala de la Livezeni

Mai multi investitori vor sa dezvolte afaceri in viitorul parc industrial ce va fi amenajat pe amplasamentul fostei Uzine de Preparare a Carbunelui de la Livezeni – Petrosani. Terenul este acum in curs de ecologizare.

Platforma industriala a fostei Uzine de Preparare a Carbunelui Livezeni – Petrosani va fi transformata in parc industrial, iar peste 12 hectare de teren urmeaza sa fie concesionate, prin licitatie, pentru investitorii interesati sa dezvolte aici afaceri. Primaria Petrosani, care este beneficiarul final al lucrarilor, a primit deja mai multe oferte pentru concesionarea parcelelor de teren, care vor fi scoase la licitatie in vederea atribuirii. "In acest moment, se lucreaza la ecologizarea terenului si credem ca pe sfarsitul anului lucrarea a fi gata. Sunt deja cereri, dar inca nu stim criteriile dupa care vor fi atribuite parcelele. In mod cert, se va organiza licitatie publica", a declarat viceprimarul municipiului Petrosani, Claudiu Cornea. Zona este deosebit de atractiva, pentru ca are acces la calea ferata si la drumul national. In plus, Petrosaniul nici nu se poate lauda cu terenuri care pot fi atribuite potentialilor investitori, mai ales cu astfel de facilitati.

 

"Primaria Petrosani nu a avut niciodata terenuri adevarate care sa poata fi folosite pentru dezvoltarea unor afaceri", a mai spus Claudiu Cornea. Deocamdata, terenul fostei Preparatii Livezeni este dat in arenda catre firma care a castigat licitatia pentru ecologizarea perimetrului, respectiv fosta societate Petrom Service. Ecologizarea Preparatiei Livezeni a costat statul roman aproape 4,1 milioane de lei, iar lucrarile sunt intarziate din cauza unor probleme aparute pe parcursul derularii proiectului.
Preparatia Livezeni este cel de-al doilea perimetru minier care se transforma in zona industriala. Prima a fost Exploatarea Miniera Dalja, care a fost inchisa in anul 1999. Lucrarile de inchidere si ecologizare a perimetrului fostei Exploatari Miniere Dalja au fost finalizate in anul 2006 si au costat circa sapte milioane de lei, iar cele 12 hectare de teren ecologizate au fost puse la dispozitia celor care au dorit sa-si deschida afaceri in zona.

Viceprimarul Petrosaniului declara ca autoritatile locale spun ca aici au inceput mai multe afaceri. Concret, aici functioneaza deja doua firme de prelucrare a lemnului si una de materiale de constructii, iar la ultima sedinta de consiliu local a primit teren in zona si un ONG pentru amenajarea unui azil de batrani. Mai sunt disponibile circa sase hectare de teren in aceasta zona, insa zona nu este la fel de atractiva ca cea de la Livezeni, din cauza ca este mai departe de centrul Petrosaniului si nici nu are acces la calea ferata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă