20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPapa Ioan PAUL al II-lea a fost beatificat

Papa Ioan PAUL al II-lea a fost beatificat

Update 16.35: Cardinalul spaniol Agustin Garcia Gasco Vicente, fost arhiepiscop de Valencia, a decedat duminică cu puţin timp înainte de beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea, la care venise să asiste, au anunţat surse de la Vatican pentru agenţia I.media, relatează AFP.

Potrivit acestei agenţii de ştiri religioase, prelatul s-a simţit rău şi a fost transferat la un spital din apropiere de Vatican, unde a decedat în urma unui infarct.

Capitala italiană a primit peste un milion de persoane duminică, pe un soare blând dar o atmosferă apăsătoare după mai multe zile de ploaie. Potrivit presei italiene, numeroase persoane s-au simţit rău în timpul slujbei care a urmat după o zi de rugăciune la care au participat peste 200.000 de credincioşi şi care s-a prelungit până târziu în noapte.

Cardinalul Agustin a părăsit conducerea diocezei Valencia, în sud-estul Spaniei, în ianuarie 2009, înainte de a împlini 78 de ani. El venise la Roma şi la Vatican, ca mii de alţi preoţi, episcopi şi cardinali din lumea întreagă, pentru a asista la ceremonia de beatificare a lui Karol Wojtyla de către succesorul său, Benedict al XVI-lea.

După decesul său, colegiul cardinalilor numără 198 de membri, dintre care 115 electori în caz de conclav.

Update 12.30: Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat şi poartă acum titlul de „preafericit”, în cadrul ceremoniei prezidată de actualul Papă Benedict al XVI-lea.

Un portret al fostului suveran pontif a fost dezvelit şi a fost prezentat relicvarul conţinând o fiolă cu sângele acestuia, prelevat în ultimele zile de viaţă.

Fostul Papă mai are astfel o singură treaptă până la a fi declarat „sfânt”. El va fi celebrat pe 22 octombrie, ziua în care a fost numit papă în 1978.

Biseria Catolică a sanctificat până în prezent 78 de foşti papi şi a beatificat alţi nouă, ceea ce reprezintă circa 32% din totalul celor 264 de papi înregistraţi în istorie, informează NewsIn.

Printre cei mai importanţi papi sanctificaţi sau beatificaţi se numără:

– Sfântul Leon al IX-lea (1049-1054). În timpul pontificatului său, s-a declanşat Marea Schismă a Orientului, din 1054. Papa Leon al IX-lea a fost canonizat în anul 1087, de către Papa Victor al III-lea. Sărbătoarea sa este, în mod tradiţional, celebrată la 19 aprilie, ziua aniversării morţii lui.

– Sfântul Grigore al VII-lea (1073-1085). El este considerat unul dintre structuratorii spirituali ai Evului Mediu dezvoltat şi a fost canonizat în anul 1606. Papa Grigore al VII-lea este sărbătorit de credincioşii catolici în 25 mai.

– Preafericitul Urban al II-lea (1088-1099). Urban al II-lea este recunoscut în istorie prin apriga susţinere a reformei gregoriene dar şi pentru lansarea Primei Cruciade împotriva musulmanilor din Ierusalim. El a decedat la două săptămâni după căderea Ierusalimului în mâinile lui Saladin, probabil în urma comoţii cerebrale.

– Preafericitul Inocenţiu al V-lea (1276). El a fost primul papă din Ordinul Dominican. În pontificatul său foarte scurt a încercat să unească din nou Biserica Catolică cu cea din Răsărit. În 1898 papa Leon al XIII-lea l-a beatificat pe Inocenţiu al V-lea. Ziua lui în calendarul catolic este data morţii sale, 22 iunie.

– Sfântul Pius al V-lea (1566-1572). El este autorul unei serii de reforme în cadrul Bisericii Catolice, precum introducerea celibatului pentru preoţi. Pius al V-lea fost canonizat în 1712. El este sărbătorit în ziua de 30 aprilie.

– Sfântul Pius al X-lea (1903-1914). Pontificatul său a fost excepţional de activ pentru viaţa internă a Bisericii Catolice. Atitudinea lui intransigentă în apărarea credinţei şi a vieţii bisericeşti a dus uneori la raporturi încordate cu Rusia, Statele Unite (a refuzat să-l primească în audienţă chiar pe Theodor Roosevelt), Germania, Portugalia, Franţa. „Papa cel amabil” s-a dovedit deosebit de ostil faţă de orice înnoire care urmărea introducerea în Biserică a unor învăţături şi practici insuflate de „doctrinele moderniste”. El a fost sanctificat de papa Pius al XII-lea în 1956.

– Preafericitul Ioan al XXIII-lea (1958-1963). Supranumit „Papa buono”, el a revizuit Codul de Drept Canonic şi a promovat unitatea creştinilor. În 1962, Fundaţia Internaţională Balzan i-a acordat premiul pentru Pace.

 

Update: Peste un milion de credincioşi s-au adunat în Piaţa San Pietro, din Roma. Ceremonia, pe care o oficiază 800 de preoţi, durează două ore şi jumătate, timp în care Papa Ioan Paul al II-lea va fi declarat „preafericit”.

Pentru cei care nu pot să urmărească ceremonia direct din piaţă, 14 ecrane imense au fost instalate la Roma pentru a retransmite imaginile difuzate de televiziunile din lumea întreagă.

Românii care vor să urmărească beatificarea în direct pot merge la Institutul Teologic Sf. Tereza din Bucureşti.

 

Sute de mii de pelerini au început să se adune în această dimineaţă în Piaţa San Pietro din Roma ca să asiste la beatificarea fostului papă Ioan Paul al II-lea, care a condus Biserica Catolică timp de 26 de ani cu o energie ieşită din comun, relatează AFP, citată de Agerpres.

La intrările în Via della Conciliazione, artera care duce spre piaţa din faţa Bazilicii San Pietro, oamenii aşteptau cu răbdare să poată avansa, strânşi unul lângă altul. În mulţime se află numeroşi polonezi, cu steaguri, alături de persoane din circa o sută de ţări, în majoritate europeni, dar şi mulţi preoţi, călugări şi călugăriţe.

Un număr de 87 de delegaţii sunt aşteptate să asiste la ceremonia de beatificare.

La şase ani de la moartea şi funeraliile lui Karol Wojtyla, care au adus la Roma milioane de persoane, succesorul său Benedict al XVI-lea urmează să-l beatifice, la sfârşitul unui proces record de cinci ani şi şapte luni. Mulţi dintre catolici vor ca proclamarea sfinţeniei (canonizarea) papei Ioan Paul al II-lea să urmeze rapid. Pentru aceasta, este nevoie de atestarea unui nou miracol.

La începutul ceremoniei religioase solemne, care va începe la ora locală 10.00, şi care va dura peste două ore, Benedict al XVI-lea va pronunţa beatificarea. O tapiserie cu chipul papei polonez va fi dezvăluită pe bazilică, iar credincioşilor le va fi prezentată o fiolă cu sângele fostului papă.

Vaticanul a anunţat că Benedict al XVI-lea şi-a dorit o celebrare ‘extrem de simplă’.

Sicriul papei Ioan Paul al II-lea va instalat în centrul bazilicii, în faţa altarului principal.

Papa, prelaţi, delegaţiile oficiale, clerici şi mulţimea de credincioşi vor putea trece prin faţa sicriului. Defilarea ar urma să se prelungească până noaptea. Sicriul va fi plasat apoi sub altarul Sfântul Sebastian, în interiorul bazilicii.

După mesă, papa îi va saluta scurt pe şefii de stat, printre care se numără şi controversatul preşedinte din Zimbabwe, Robert Mugabe.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, participă de asemenea duminică la ceremonia beatificării papei Ioan Paul al II-lea, potrivit unui comunicat al MAE.

Cele mai citite

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...
Ultima oră
Pe aceeași temă