7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPapa Francisc susține lupta împotriva știrilor false

Papa Francisc susține lupta împotriva știrilor false

Tema următoarei Zile Mondiale a Comunicării va fi lupta împotriva “fake news” (ştirile false), a anunțat Papa Francisc, vineri, pe Twitte, potrivit AFP.

Această zi, instituită după Conciliul de la Vatican II, este sărbătorită în fiecare an, în primăvară, iar tema sa este, în general, comunicată pe 24 ianuarie, cu ocazia Sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliştilor.

Anul acesta, Papa a anunţat în avans tema, ce are la bază un verset din Evanghelie: “Adevărul vă va face liberi”. Această temă “face referire la ‘fake news’, informaţiile nefondate care contribuie la generarea şi alimentarea unei polarizări puternice a opiniilor”, a explicat Vaticanul într-un comunicat.

În condiţiile în care giganţii reţelelor de socializare, instituţiile şi politica „au început să înfrunte acest fenomen, Biserica vrea să ofere o contribuţie, propunând o reflecţie asupra cauzelor, logicii şi consecinţele dezinformării în presă”, se adaugă în text.

Demersul vizează şi să “promoveze un jurnalism profesional, care caută întotdeauna adevărul, şi, deci, un jurnalism al păcii, care favorizează înţelegerea între persoane”, a insistat Sfântul Scaun.

Papa Francisc insistă regulat asupra responsabilităţii presei într-o lume suprainformată, în termeni uneori duri. “Informaţia bună poate distruge zidurile fricii şi indiferenţei”, a spus el în aprilie. 

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă