20.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialPapa Benedict al XVI-lea a luptat împotriva dopajului în sport şi a...

Papa Benedict al XVI-lea a luptat împotriva dopajului în sport şi a violenţei în fotbal

Papa Benedict al XVI-lea, care şi-a anunţat demisia începând cu 28 februarie, a luptat împotriva dopajului în sport, a violenţei în fotbal, a refuzat să-l primească pe promotroul de box Don King şi nu l-a recunoscut pe fotbalistul brazilian Pele, conform Mediafax.

Papa Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe sportivi, în 17 decembrie 2012, cu ocazia primirii la Vatican a unei delegaţii a Comitetului Olimpic Italian, să evite „scurtăturile” cum este dopajul şi să îi susţină pe cei care realizează că au greşit.

„Presiunea de a obţine rezultate bune nu ar trebui niciodată să vă determine să folosiţi scurtături cum este dopajul. Spiritul de echipă să fie un impuls pentru a evita aceste fundături şi o susţinere pentru cei care realizează că au greşit, astfel încât ei să se simtă ajutaţi”, a spus Suveranul Pontif în faţa a aproximativ 200 de persoane, între care şi sportivii italieni care au obţinut medalii la Jocurile Olimpice de la Londra.

De asemenea, în februarie 2007, Papa Benedict al XVI-lea a condamnat ferm violenţa din fotbal, într-o telegramă de condoleanţe trimisă în numele său de secretatul de stat al Vaticanului, cu ocazia funeraliilor poliţistului ucis în timpul violenţelor de la meciul Catania-Palermo.

 

În telegrama adresată de cardinalul Tarcisio Bertone arhiepiscopului din Catania se sublinia că Papa condamnă ferm „orice gest violent care murdăreşte lumea fotbalului”. „Sfântul Părinte îi îndeamnă pe toţi protagoniştii să acţioneze cu cea mai mare determinare pentru respectarea legalităţii şi pentru promovarea loialităţii, solidarităţii şi a unui spirit al competiţiei curate„, se preciza în telegramă.

În martie 2007, Papa Benedict al XVI-lea i-a refuzat o audienţă privată americanului Don King, fostul promotor al pugiliştilor Mohammad Ali şi Mike Tyson. Don King, prezent atunci la Roma pentru a discuta cu Federaţia Italiană de Box o posibilă acordare a licenţei de a organiza gale profesioniste în Italia, a solicitat o audienţă privată Papei, dar a fost refuzat.

Potrivit forului italian, refuzul a fost provocat de o intensă campanie de presă desfăşurată în Statele Unite, când s-a aflat că Don King vrea să îl întâlnească pe Papa. În 1967, Don King a fost condamnat pentru crimă, după ce l-a ucis în bătaie pe un bărbat care îi datora bani. Promotorul american a stat patru ani în închisoare. Don King a fost foarte afectat când a aflat că nu îl va putea întâlni pe Papa Benedict al XVI-lea.

„Don era distrus, urla la telefon spunând că are 76 de ani şi este probabil ultima lui şansă să îl întâlnească pe Suveranul Pontif”, a declarat preşedintele forului italian de box, Franco Falcinelli, citat de publicaţia Corriere Canadese. În cele din urmă, Don King a asistat la audienţa generală a Papei din Piaţa San Pietro, dar nu a reuşit să-i strângă mâna lui Benedict al XVI-lea, deoarece Suveranul Pontif s-a îndreptat spre credincioşii aflaţi în partea opusă locului în care se afla promotorul. Don King s-a consolat dându-i monseniorului Georg Gaenswein, secretarul Papei, o centură de campion la box, în dar pentru Suveranul Pontif.

În august 2005, Papa Benedict al XVI-lea nu l-a recunoscut pe fostul internaţional brazilian Pele, când l-a primit în audienţă la Koln. „Vă transmit salutări din partea tuturor jucătorilor de fotbal din lume”, i-a spus Pele Suveranului Pontif, care l-a întrebat pe fostul fotbalist: „Sunteţi brazilian?” Imediat, un consilier papal i-a explicat Suveranului Pontif că cel care se află în faţa sa este Pele, cunoscutul fotbalist brazilian.

De asemenea, în decembrie 2005, preşedintele Ferrari, Luca Cordero di Montezemolo, i-a dăruit Papei Benedict al XVI-lea volanul unui monopost de Formula 1 pilotat de Michael Schumacher. Pe volanul respectiv se afla dedicaţia: „Benedict al XVI-lea, pilotul creştinătăţii”. „Un monopost este dificil de condus, include multă tehnologie”, i-a explicat Montezemolo Papei, care a făcut, apoi, o paralelă cu „complexitatea conducerii Bisericii”. Luca Cordero di Montezemolo i-a înmânat, de asemenea, Papei Benedict al XVI-lea, un cec de 950.000 de euro, reprezentând suma obţinută în urma vânzării la licitaţie a maşinii Ferrari „Enzo” oferită predecesorului acestuia, Ioan Paul al II-lea.Cu câteva luni înainte de decesul lui Ioan Paul al II-lea, Montezemolo i-a oferit acestuia un Ferrari „Enzo”, al 400-lea dintr-o serie limitată de 400 de exemplare, fiecare având preţul de 640.000 de euro. Acest automobil Ferrari a fost cumpărat la licitaţie, de un colecţionar american.

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat, luni, demisia începând cu 28 februarie, o premieră în istoria modernă a Bisericii, invocând „vârsta avansată”, într-un discurs rostit în latină într-un consistoriu la Vatican.

Născut la 16 aprilie 1927, într-o familie modestă din foarte catolicul land Bavaria, la Marktl-am-Inn, Joseph Ratzinger i-a succedat foarte charismaticului Papă Ioan Paul al II-lea, la 19 aprilie 2005, la vârsta de 78 de ani, după ce a condus timp de aproape un sfert de secol Congregaţia pentru Doctrina Credinţei. 

Cele mai citite

PNL și Ministerul Justiției lansează „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”

PNL descrie siguranța românilor ca fiind „o prioritate” pentru partid și lansează „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”. Ghidul elaborat de...

Ludovic Orban: Voi fi un preşedinte „de multe ori surprinzător”, prezent, implicat, simţitor

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi-a depus, sâmbătă, candidatura pentru funcţia de preşedinte al României, susţinut de FD, PMP, Alternativa Dreaptă şi PNŢ Maniu-Mihalache,...

Incendiu la Întreprinderea de Rulmenţi Bârlad

Pompieri militari intervin, sâmbătă, la un incendiu izbucnit într-o hală de producţie a Întreprinderii de Rulmenţi Bârlad, afectat fiind acoperişul imobilului pe o suprafaţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă