l Scoala ARE la Baia Mare. Saptamana trecuta, Baia Mare a fost, pentru cateva zile, capitala Regiunilor Europene, aici organizandu-se Scoala de Vara a ARE (Asociatia Regiunilor Europene) aflata la editia a XI-a editie, dublata si de scoala de vara a tinerilor. Tema dezbaterilor pentru adulti a fost „Abilitati practice pentru cooperarea regionala europeana”, iar pentru juniori – „Tinerii – viitorul Europei”, prilej cu care s-a lansat si programul ARE, „Ambasadorul European al Tinerilor”. Dezbaterile au fost agrementate cu manifestari culturale sustinute de membriii Grupului „Europa” de la Liceul de Arta, ansamblul folcloric „Transilvania” sau corul Palatului Copiilor.
l Galele „Carpatica”. In sala „Reduta” de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca sunt programate, joi, la orele 18.00, Galele „Carpatica”. Acest eveniment cuprinde: lansarea revistei „Orasul” nr. 3, prezentarea volumului „Clujul meu” de Petre Poanta, prezentarea albumului „Clujul oras al monumentelor”, prima auditie a CD-ului „Miorita” in interpretarea artistului Gh. Sarac, recitalul ansamblului de percutie al Academiei de muzica „Gh. Dima” si al mezzosopranei Lavinia Bocu, acompaniata la pian de prof. Antonia Cioaca, precum si muzica traditionala in interpretarea grupului „Icoane”, condus de Ioan Bocsa. Va avea loc si vernisarea unei expozitii de pictura la care expun prestigiosi artisti plastici, printre care Mihaela Botis, Teodor Botis, Ioan Sbarciu, Gavril Gavrilas etc. Galele sunt organizate de Fundatia Culturala „Carpatica” impreuna cu muzeul-gazda.
l „Toporasul de Argint”- la Deda. Ansamblul folcloric „Junii Calimanilor” din Deda (judetul Mures), care a participat la Festivalul International de la Zakopane, a reusit sa castige trofeul „Toporasul de argint”, acordat locului I. Artistii s-au intors acasa si cu alte premii, inclusiv de „Miss Zakopane”, dupa ce au concurat impotriva a 21 de ansambluri din 18 tari.
l Indienii americani… la Sibiu. Ambasada SUA la Bucuresti si Complexul Muzeal „Astra” din Sibiu au organizat, la Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder”, expozitia „Mostenire sacra – Edward S. Curtis si indienii nord-americani”, care reflecta aspecte din viata si obiceiurile triburilor din secolele trecute.
l Ceramica in actualitate. Recent s-a inchis Tabara de creatie „Bolyai” din Targu-Mures, la care timp de doua saptamani au luat parte 20 de ceramisti din tara si strainatate. Creatia lor din aceasta tabara a facut obiectul unei frumoase expozitii deschisa in cladirea fostei Manutante din Cetatea Medievala a orasului.
l Sate in sarbatoare. Mai multe localitati din judetul Cluj au organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, manifestari culturale de amploare. Astfel, in satul Magoaja din comuna Chiuiesti a fost sarbatorit, ca in fiecare an, haiducul Pintea Viteazul (1670). La eveniment au fost prezenti, alaturi de localnici, artistii amatori din Targu Lapus, grupul vocal „Chiuiesti”, precum si numerosi cantareti de muzica populara. In acelasi timp, la Negreni s-au sarbatorit 600 de ani de la prima atestare documentara, aici fiind prezenti si artistii ansamblului Filarmonicii din Oradea. Totodata, la Mociu a avut loc editia a XIII-a Festivalului „Jocul de pe Campie” (Campia Transilvaniei), la care au luat parte numeroase formatii din satele zonei, dar si din Marisel, Sarmas si Voivodeni (Mures).