39.1 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecial"Paler, Bacanu si Liiceanu au fost prinsi la Oravita"

„Paler, Bacanu si Liiceanu au fost prinsi la Oravita”

In seara zilei de 13 iunie '90, Liviu Petrina, secretar general al PNTCD, se afla la domiciliul sau, urmarind programul postului national de televiziune. „Intreruperea programului si apelul incitant facut de presedintele tarii (care anunta ca "grupuri de persoane violente ataca institutiile statului" – n.n.) m-au determinat sa ma duc pana la sediul partidului sa vad ce se intampla.
La sediul partidului nu era nimic deosebit si dupa ce am organizat paza si pe cei care ramaneau peste noapte acolo, am ramas in zona centrala a orasului vreo jumatate de ora, apoi impreuna cu fiica mea, Augusta Petrina, si alte persoane din familie am plecat spre locuinta colegului Iftene Pop. Pe drum l-am mai luat in masina pe un vecin de-al meu, George Dumitriu, fotograf amator. La Iftene Pop nu am stat mult, l-am luat si pe acesta in masina mea si am plecat spre Televiziune. Am parcat la o distanta mare de Te-leviziune. Eu si Iftene Pop am ramas in autoturism, in timp ce fiica mea si dl Dumitriu s-au apropiat de Televizune sa faca fotografii. In jurul orei 23, Iftene Pop a plecat cu un alt autoturism, iar eu impreuna cu fiica si dl Dumitriu ne-am indreptat spre locuinta mea din Piata Romana, luand-o prin Piata Victoriei, unde dl Iliescu chemase populatia sa-l sprijine. Inainte de a ajunge in fata sediului Guvernului, un politist impreuna cu niste civili mi-au facut semn sa opresc. Au inceput sa perchezitioneze masina. In acel moment, un cetatean le-a strigat: "Asta-i Petrina de la PNT! Tartorul cel mare! Ba, ce-ai avut cu dl Ilies-cu?". S-a creat o situatie tensionata, mi s-au smuls cheile din contact, un cetatean s-a urcat pe capota si a spart parbrizul”, a declarat Liviu Petrina. Ocupantii autoturismului au fost arestati si dusi in sediul Guvernului. Liviu Petrina a povestit apoi despre „tratamentele” de care a avut parte in arest: „Pe drum am fost batut. Am fost terorizat, mi s-au adresat insulte. S-a incercat si inscenarea unui accident de circulatie, apoi doua-trei accidente, am fost anchetat si suspus la probe biologice. Situatia in care ma aflam era cunoscuta si a fost tolerata de conducerea FSN si a Guvernului, personal de domnii Iliescu si Roman. In timpul detentiei am fost vizitat de mai multi lideri FSN si membri ai Guvernului.
In timp ce eram retinut la sediul Guvernului, veneau "oameni de bine" care ma acuzau in fel si chip. Le-am explicat ca nu am facut nimic rau sau contrar legilor tarii. Ei imi replicau: "Dar in CPUN nu l-ati contrazis pe dl Iliescu? Pe cei de la Universitate cine i-a sustinut cu dolari?… Voi!… Petrina, Ratiu, Campeanu, Coposu!".
De la fereastra, cineva mi-a comunicat, tipand, ca "Ratiu si Campeanu au fost arestati la Aeroportul Otopeni in timp ce vroiau sa fuga din tara. Paler, Bacanu si Liiceanu au fost prinsi la Oravita. PNTCD si liberalii au atacat Politia si Televiziunea". Astfel de afirmatii au fost facute pe toata durata noptii de oameni pe care nu-i cunosteam, dar apoi au fost repetate si de unele notabilitati ale regimului, care au binevoit sa ma viziteze. Am fost vizitat in mai multe randuri de Gelu Voican si unii domni care ziceau ca sunt procurori. M-au vizitat si domnii ministri Sergiu Celac si Mircea Mitran, precum si o ruda a primului ministru”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă