16.2 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăSpecialPadurea Baneasa, transformata in parc

Padurea Baneasa, transformata in parc

» Un consilier general a propus un proiect de protejare a zonei verzi din Baneasa prin interzicerea constructiilor.

» Acolo ar urma sa se amenajeze un parc, cu terenuri de sport si agrement care sa fie pazite nonstop.

Padurea Baneasa ar putea deveni parc, daca proiectul prezentat ieri de un consilier general va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Obiectivul principal este de protejare a zonei care a fost "vanata" in ultima vreme de dezvoltatorii imobiliari, fiind in pericol de a fi distrusa. Parcul se va intinde de la DN1 pana la soseaua Iancu Nicolae si de la Aleea Privighetorilor pana la soseaua de centura, pe un teren care in prezent este situat in extravilan.

100 de hectare, cedate municipalitatii in 1931
Proiectul de transformare a padurii in parc are la baza o idee mai veche care a fost inclusa in Legea pentru infrumusetarea imprejurimilor Capitalei, publicata in Monitorul Oficial din 9 februarie 1931. Terenul cu o suprafata de 100 de hectare pe care se afla padurea Baneasa a intrat in patrimoniul municipiului Bucuresti cu titlu gratuit, legea fiind adoptata cu sprijinul presedintelui Consiliului de Ministri, Iuliu Maniu, si al lui Ion Mihalache, in calitate de ministru al Agriculturii si Domeniilor. Donatia facuta de statul roman prevedea, in mod expres, ca padurea Baneasa va fi amenajata ca parc pentru Bucuresti, fara a se putea defrisa mai mult de 5% din suprafata acesteia. Transformarea padurii in parc nu a mai fost realizata la momentul respectiv si nici in anii care au urmat. Proiectul a fost reluat aproape 80 de ani mai tarziu, dar realizarea lui depinde de aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti si existenta resurselor necesare.

 

"Proiectul de hotarare are in vedere cresterea suprafetei de zone verzi si de recreere de care pot beneficia cetatenii municipiului Bucuresti. In acelasi timp, demersul urmareste protejarea padurii Baneasa, aflata in zona de nord a Capitalei, afectata in ultimii ani de defrisari abuzive care pun in pericol insasi existenta acesteia", a declarat Mircea Valentin, consilierul general initiator al proiectului. Zona Baneasa este, in prezent, jumatate privata si jumatate in proprietatea municipalitatii. Partea care apartine primariei a fost trecuta in 2004 in extravilan, iar revenirea in intravilan se poate face pe baza unui Plan Urbanistic Zonal aprobat de CGMB. Proiectul prevede amenajarea unor  zone special delimitate pentru promenade pietonale si ecvestre, practicarea activitatilor sportive, spectacole, alimentatie publica, recreere si divertisment.

Cele mai citite

Fetiță în vârstă de doar 20 de luni atacată de un vultur. Pasărea a fost împușcată

O fetiță de doar 20 de luni a fost victima unui atac neobișnuit în centrul Norvegiei, duminică. Un vultur auriu a atacat-o în timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă