20 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialPacienţii din spitale nu trebuie să-şi mai cumpere medicamente

Pacienţii din spitale nu trebuie să-şi mai cumpere medicamente

Niciun pacient internat în spital nu trebuie să mai fie pus să-şi plătească medicamentele. Aceasta este ştirea pe care preşedintele Casei Judeţene de Asigurări Constanţa, Dragoş Poteleanu, vrea să o transmită înainte de sărbători.

”Nu mai trebuie să existe cazuri de persoane care îşi achiziţionează singure medicamentele”, a subliniat acesta. Explicaţia vine din faptul că CJAS a decontat toate facturile venite de la spitale, iar sumele nu sunt deloc mici. ”Anul trecut am decontat 89 de milioane de lei către Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar anul acesta peste 109 milioane de lei”, a precizat Poteleanu.

Acesta a mai spus că din luna septembrie a acestui an s-au desfiinţat listele de aşteptare atât pentru pacienţii incluşi în programul de oncologie, cât şi pentru dispozitive medicale. La ora actuală în Constanţa nu mai există liste de aşteptare pentru niciun fel de dizpozitiv medical, a precizat Dragoş Poteleanu.    

Galaţi: buget satifăcător, deşi a crescut numărul spitalelor

La Galaţi, în acest an, au fost alocate fonduri mai mari pentru toate categoriile de servicii medicale, de la bugetele alocate spitalelor la fondurile pentru reţete compensate sau dispozitive medicale. În ceea ce priveşte spitalele, bugetul a fost suficient chiar şi în condiţiile în care numărul spitalelor gălăţene a crescut de la 8 la 10, prin intrarea în contract cu CJAS a Spitalului CFR şi a spitalului particular Laurus Medical, ceea ce a presupus un efort bugetar suplimentar de 15%.

„Şi la spitale bugetul a fost în acest an mai mare, dar au intrat în contract cele două spitale şi atunci bugetul a devenit mai mic cu 15%. Dar nu au fost probleme în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii în nicio categorie de unitate sanitară. Nu au fost întârzieri la plată, nu au fost înregistrate arierate”, ne-a declarat dr Elena Vrabie, directorul CJAS Galaţi.

Îngrijirea la domiciliu degrevează spitalele

Un trend pozitiv este creşterea fondurilor alocate îngrijirii la domiciliu, care are ca efect degrevarea spitalelor de asistenţa acordată în cazuri care se pretează la acest gen de serviciimedicale: „Un alt buget generos a fost cel alocat îngrijirii la domiciliu. Noi pătimim pentru că avem doar un număr redus de paturi la îngrijiri paletative şi nu avem spital de cronici sau spitale de recuperare pentru cei cu operaţii în traumatologie. Este şi o linie a Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Sănătate de a creşte aceste îngrijiri la domiciliu, pentru că se ţine cont şi de psihicul pacientului. Este cu totul altceva să îl tratezi în condiţiile de acasă, în sânul familiei, şi este cu totul altceva să îl ţii într-o unitate spitalicească. În acest an au fost eliberate 715 decizii pentru îngrijirile la domiciliu. Nu sunt liste şi nu au fost niciodată în acest an liste de aşteptare pentru îngrijirea la domiciliu. Bugetul pentru îngrijiri la domiciliu an fost în acest an cu 29% mai mare decât cel alocat în 2012”, a precizat CJAS Galaţi.

Cele mai citite

Victorie la limită pentru FCSB cu Gloria Buzău! Gigi Becali: „M-a enervat chestiunea asta!”

FCSB a obținut o victorie cu emoții pe teren propriu împotriva Gloriei Buzău, scor 3-2, în etapa a 12-a din Superligă, într-un meci marcat...

Mașini de debitat tabla vs. alte metode de tăiere: care este soluția ideală?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

3 întrebări pe care să i le adresezi medicului stomatolog cu ocazia unui consult de rutină

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă