-0.8 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022
AcasăSpecialPacienți dați în judecată de Spitalul Județean Arad, pe motiv că nu...

Pacienți dați în judecată de Spitalul Județean Arad, pe motiv că nu și-au plătit tratamentele. Unitatea medicală are de recuperat peste 1,2 milioane de lei

Sute de pacienți care au beneficiat de tratamente care nu sunt decontate de stat au fost dați în judecată de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, pe motiv că nu și-au plătit medicamentele. Astfel, unitatea medicală are de recuperat de la aceștia peste 1,2 milioane de lei, informează News.ro.

În ultimii patru ani, 310 dosare au fost trimise în instanţă de Spitalul Judeţean Arad pentru a-şi recupera cheltuielile suportate pentru tratamentele unor pacienţi, însă numărul datornicilor este mult mai mare, iar în multe cazuri spitalul nu are împotriva cui să se îndrepte.

Potrivit directorul unităţii, Corina Crişan, datornicii sunt pacienţi cărora, chiar dacă au asigurare, nu le sunt decontate decât tratamentele în regim de urgenţă, nu şi anumite intervenţii chirurgicale. În această situaţie se regăsesc în special victimele accidentelor (rutiere, casnice, de muncă), ale agresiunilor, persoanele care s-au rănit singure ori au încercat să se sinucidă.

„Datoriile pe care aceşti pacienţi le-au acumulat se ridică la suma de 1.207.232 lei. Din păcate, nu vom putea recupera niciodată toată suma. Mai ales în cazul agresiunilor, infractorii fie nu sunt identificaţi de către organele de urmărire penală, fie nu sunt cercetaţi pentru că s-au împăcat cu victimele lor. Astfel, juriştii spitalului nu au împotriva cui să se mai îndrepte în instanţă”, a declarat Crişan.

Din 37 de procese deschise, în 2016, pentru 337.544 de lei, 11 s-au finalizat şi au fost câştigate de spital, suma ce urmează a fi recuperată fiind de 70.091 lei. Totuşi, de trei ori mai mulţi pacienţi au rămas datori în 2016, respectiv 104 victime ale accidentelor sau agresiunilor nu şi-au plătit serviciile, în cuantum de 301.992 lei.

Juriştii spitalului spun că termenul în care se prescriu faptele este de numai cinci ani, după care nu se mai pot îndrepta în instanţă împotriva datornicilor.

Medicii SCJU Arad consideră că o întreagă secţie ar putea fi echipată cu aparate moderne, dacă suma ar fi recuperată de la pacienţii datornici. SCJU Arad are 52 de secţii amenajate în 23 de clădiri din tot judeţul, fiind spitalul cu cele mai multe imobile şi cea mai mare răspândire din ţară, pe o rază de peste 85 de kilometri. În fiecare an, unitatea are aproape 70.000 de pacienţi internaţi, 85.000 de persoane sunt consultate în ambulatoriu, iar 60.000 sunt îngrijite la Unitatea de Primire Urgenţe.

Cele mai citite

Incindent la metrou Lujerului! O femeie a încercat să împingă oamenii pe șine

A fost alertă la metrou, în stația Lujerului! O femeie a încercat să împingă mai mulți călători pe șinele de tren. Întâmplarea s-a petrecut...

Azi e grevă în școli

Majoritatea angajaților din sistemul de învățământ preuniversitar organizează astăzi grevă de avertisment, ca formă de protest față de hotărârea Guvernului de a reduce majorarările...

Cum l-a protejat sistemul pe Fritz să nu ajungă un nou caz Djokovic

Pentru că nu are nicio idee clară de dezvoltare sportivă și culturală, Dominic Fritz, primarul userist al Timișoarei, a anunțat că a gestionat 115...
Ultima oră
Pe aceeași temă