10.4 C
București
miercuri, 22 martie 2023
AcasăSpecialEXCLUSIV. Certificate de revoluționar contra 2.000 de euro bucata. Șapte REȚINUȚI,...

EXCLUSIV. Certificate de revoluționar contra 2.000 de euro bucata. Șapte REȚINUȚI, între care și secretarul de stat Adrian Sanda, șeful SSPR

UPDATE După miezul nopții au mai fost reținute patru persoane, între care si secretarul de stat de la SSPR Adrian Sanda. În total, procurorii au reținut șapte persoane.

UPDATE ora 23.20

Încă două rețineri în dosarul traficului cu certificate de revoluționar. Unul dintre încătușați este Mihail Valentin Gadină.

UPDATE ora 20.15 – Prima încătușare în dosarul traficului cu certificate de revoluționar

Andreea Dragomir a fost reținută de procurori pentru 24 de ore deoarece a cerut 2000 de euro pentru a-și trafica influența în fața membrilor comisiei parlamentare care validau calitatea de luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989. Andreea Dragomir era secretarul acestei comisii parlamentare.

După negocieri, Dragomir a acceptat 4.000 de lei pentru a face trafic de influență la membrii comisiei pentru validarea certificatului de revoluționar cu rol determinant pentru Ștefan Păduraru (pus sub control judiciar).

Păduraru a avut certificat de revoluționar atât pe prima legea a "recunoștinței" din 1991, cât si pe legea din 2004, când a primit brevetul după ce a fost verificat de Parchet. În baza modificărilor legislative din 2004, reînoirea certificatelor se făcea în urma verificărilor Parchetului. Însă, primele circa 2000 de certificate au fost emise printr-un decret din 2004 al lui Ion Iliescu fără a fi verificate de Parchet. Ulterior, s-a mai sărit peste Parchet tot pe bază de "pile", fiind emise, în total, circa 21.000 de certificate. Păduraru avea certificat "în urma verificărilor Parchetului".

Cum s-a născut noua rundă de comerț cu sângele vărsat în decembrie 1989

În baza unei ordonanțe de urgență emisă în 2014 de premierul Victor Ponta, au fost impuse noi reguli pentru reînoirea certificatelor de revoluționar, scopul fiind verificare celor existenți pentru a se depista impostorii. Cei care aveau pile la membrii comisei parlamentare obțineau certificat de luptător cu rol determinant, ceea ce înseamna automat primirea unei indemnizații lunare de 2020 de lei în afară de alte beneficii. Ceilalți, potrivit obiceiului de 26 de ani, apelau la pile. 

Andreea Dragomir avea influență la membrii comisiei parlamentare și la ea se apela pentru obținerea certificatului de luptător cu rol determinant. Mulți revoluționari nu s-au mai regăsit pe liste pentru a primi noul certificat. Atunci, au început să caute soluții și anume să înainteze contestații la comisia parlamentară. Cum membrii comisiei nu admiteau contestațiile, s-au creat rețele de intervenții pentru a se ajunge la Dragomir și apoi la comisie.

Între cei care apar în rețea, spun procurorii, s-ar afla și Cristian Adam, a cărui familie era apropiată de Andreea Dragomir. Adam ar fi intervenit la Dragomir pentru revoluționarul Ștefan Păduraru, care a rămas fără certificat. Contra 4.000 de lei Dragomir ar fi intervenit, în octombrie 2015, la comisie pentru a i se admite contestația și a obține, astfel, certificatul.

Procurorii au depistat 290 de cazuri similare. S-a constatat că membrii comisiei au admis toate contestațiile apelând la diverse artificii!

Adam și Păduraru sunt cercetați sub control judiciar. Precizăm că cel puțin Cristian Adam este cu certitudine revoluționar autentic.

UPDATE ora 14.20

Cine sunt suspecții principali

Procurorii îi suspectează pe Adrian Sanda (secretar de stat), Denisa Corina Tănase (avocat, secretar general la SSPR), și Cristina Valentina Cechi (avocat, șef serviciu pentru revoluționari) de la SSPR că au inclus, nelegal, localitățile Deva, Buzău, Brăila,Târgoviște și Herculane în categoria oraselor martir în care s-a tras între 16-22 decembrie 1989 (până la fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu).

 În urma acestei decizii, mai multe persoane au obținut nelegal  titluri de revoluționari cu rol determinant. De asemenea, Sanda, Tănase și Cechi sunt suspectați și de faptul că au tolerat falsificarea documentelor pentru a se emite titlurile unor persoane care nu îndeplineau condițiile de luptători cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989.

În baza titlurilor, impostorii au beneficiat de o indemnizate lunară de 2020 lei. Până acum, procurorii au descoperit 290 de impostori. Prejudiciul creat astfel bugetului caselor județene de pensii depășeste 12,88 milioane de lei. 

Premierul a anunțat demiterea șefului Secretariatului de Stat pentru Revoluționari (SSPR)

Procurorii continuă să-i aducă cu dubele, din teritoriu, pe șefii filialelor de revoluționari implicați în falsificarea documentelor pentru emiterea titlului de "luptător cu rol determinant" la Revoluția din decembrie 1989. De asemenea, se aduc documente ridicate la perchiziții. La această oră continuă audierea secretarului de stat Adrian Sanda, suspectat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și falsuri.

Premierul Dacian Cioloș a anunțat demiterea lui Adrian Sanda din funcția de șef al  Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist 

–-

UPDATE 10.45  Secretarul de stat Adrian Sanda a fost ridicat  de procurori. Procurorii fac percheziții la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist căutând documente care ar proba acordarea titlului de luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989 pe criterii clientelare.  În derulare sunt alte circa 20 de percheziții in București și mai multe județe din țară. Suspecții sunt aduși cu dubele la Parchetul General pentru audieri.

De la Comisia Parlamentară pentru Revoluționari au fost ridicate documente. Sunt circa 3.500 de revoluționari au rol determinant care  primesc indemnizația lunară de 2020 lei, dar mai sunt peste 21.000 de revoluționari cu merite deosebite care si-au păstrat vechile privilegii (spor la pensii, scutiri de impozite, terenuri, locuințe, credite bancare subvenționate, spații comerciale, abonamente gratuite pentru călătorii etc)

 

Procurorii din cadrul Parchetului ICCJ fac percheziții în mai multe județe, într-o anchetă care vizează acordarea certificatelor de revoluționar.

"Sub coordonarea procurorilor, poliţişti din cadrul I.G.P.R.- Direcţia de Investigaţii Criminale, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, I.P.J. Ilfov, I.P.J. Braşov, I.P.J. Bistriţa Năsăud, I.P.J. Caraş Severin şi I.P.J. Vrancea efectuează un număr de 21 de percheziţii domiciliare, atât la domiciliile / reşedinţele persoanelor implicate în săvârşirea infracţiunilor menţionate mai sus cât şi la sediile unor instituţii publice", informează un comunicat al Ministerului Public.

Procurorii semnalează că în România s-a creat un nou titlu de revoluționar, „Luptător cu Rol Determinant”, "atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului".

Totuși, "această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD şi  Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.

Totodată, din analiza probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de  “Luptător cu rol determinant în Revoluție” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri. Persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluție” beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluție” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR sau în urma contestaţiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului", subliniază Parchetul ICCJ.

Cele mai citite

Footprints AI a bugetat investiții de peste 1 milion de euro pentru dezvoltare în 2023

Footprints AI, companie românească ce operează una dintre cele mai avansate platforme de Retail Media din lume, a bugetat investiții de peste 1 milion...

O vilă istorică Beaux-Arts din centrul Capitalei se vinde cu patru milioane de euro

Un „hotel particulier” splendid de 1.000 mp situat în inima capitalei se vinde cu patru milioane de euro pe Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe...

Regatul Unit infirmă că tancurile Challenger 2 livrate Ucrainei ar avea un risc ridicat de radiații

Regatul Unit a confirmat că va furniza Ucrainei gloanțe cu capacitate de penetrare a blindajului, alături de tancurile Challenger 2, dar a insistat că au un risc scăzut de radiații. Uraniul sărăcit "este un component standard și nu are nicio legătură cu armele nucleare", a declarat Ministerul Apărării. "Armata britanică a folosit uraniu sărăcit în proiectilele sale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă